PalestinSemasa

Kabinet israel bergolak, Gallant  tolak idea perintah Gaza

Kerajaan sayap kanan israel berpecah kerana peperangan di Gaza selepas menteri pertahanan secara terbuka menuntut strategi jelas daripada Perdana Menteri Benjamin Netanyahu ketika tentera israel kembali memerangi pejuang Hamas di kawasan yang dianggap telah dibersihkan beberapa bulan lalu.

Komen daripada Menteri Pertahanan Yoav Gallant, yang berkata beliau tidak akan bersetuju untuk menubuhkan kerajaan tentera di enklaf itu, menggambarkan rasa tidak senang yang semakin meningkat kerana arahan tidak jelas daripada Netanyahu mengenai siapa yang akan mengendalikan Gaza apabila pertempuran berhenti. 

Ia juga mencipta perpecahan antara dua bekas jeneral tentera yang berhaluan tengah dalam kabinet, Benny Gantz dan Gadi Eisenkot, yang kedua-duanya menyokong seruan Gallant, dan parti agama nasionalis kanan keras yang diketuai oleh Menteri Kewangan ekstremis Bezalel Smotrich dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri Itamar Ben -Gvir, yang mengutuk komen itu.

“Itu bukan cara untuk berperang,” tabloid berhaluan kanan israel Today menulis tajuk edisi Khamis mengenai gambar Netanyahu dan Gallant menghadap ke arah berbeza.

Selain mengalahkan Hamas dan mengembalikan kira-kira 130 tebusan yang masih ditahan oleh pejuang, yang menurut pakar adalah mustahil jika perang berterusan, Netanyahu tidak menyatakan sebarang matlamat strategik yang jelas untuk menamatkan pencerobohan, yang telah membunuh kira-kira 35,000 rakyat Palestin dan menyebabkan israel semakin terpencil di peringkat antarabangsa.

Bagaimanapun, disokong oleh Ben-Gvir dan Smotrich, kedua-duanya rapat dengan pergerakan peneroka haram Tebing Barat, Netanyahu telah menolak sebarang penglibatan Pihak Berkuasa Palestin dalam mengendalikan Gaza pasca perang, yang ditubuhkan di bawah perjanjian damai Oslo tiga dekad lalu dan dilihat di peringkat antarabangsa sebagai badan pemerintah Palestin.

Netanyahu, yang bergelut untuk menyatukan pakatannya yang semakin berpecah-belah, setakat ini berpegang pada ikrarnya untuk mencapai kemenangan penuh ke atas Hamas. Selepas itu, Gaza boleh dikendalikan oleh “pentadbiran awam bukan Hamas dengan kuasa ketenteraan berada dalam tanggungjawab ketenteraan israel,” katanya dalam temu bual dengan televisyen CNBC pada hari Rabu.

Pegawai israel berkata bahawa pemimpin puak Palestin atau tokoh masyarakat mungkin diambil untuk mengisi kekosongan itu tetapi tiada bukti ada pemimpin seperti itu telah dikenal pasti dan tiada negara Arab yang melangkah ke hadapan untuk membantu.

“Pilihan israel hanya, sama ada mereka menamatkan perang, menarik diri, atau mereka menubuhkan kerajaan tentera di sana, dan mengawal seluruh wilayah kerana sebaik sahaja mereka meninggalkan kawasan, Hamas akan muncul semula,” kata Yossi Mekelberg, rakan sekutu Program Timur Tengah dan Afrika Utara di Chatham House.

SUMBER : TRT World

Related Articles

Back to top button