PalestinSemasa

Kanak-kanak antara 20 rakyat Palestin ditahan israel

BAITULMAQDIS: Sekurang-kurangnya 20 rakyat Palestin telah ditangkap oleh pasukan pencerobohan israel dalam serbuan di Baitulmaqdis wilayah Tebing Barat yang dijajah, di Bethlehem dan Qalqilia, menurut sumber keselamatan tempatan Palestin.

Di kejiranan Silwan, Baitulmaqdis yang dijajah, polis israel menahan tiga kanak-kanak Palestin selepas menyerbu dan menggeledah rumah keluarga mereka.

Ketiga-tiga mereka dikenali sebagai Musa, Fo’ad dan Omar Jibril.

Sekurang-kurangnya tiga lagi rakyat Palestin telah ditangkap oleh tentera pendudukan di kejiranan Al-Tour, manakala enam lagi ditangkap oleh tentera di Kota Lama Baitulmaqdis dalam serbuan israel ke rumah mereka, menurut saksi dan sumber tempatan.

Sementara itu, tentera penjajah israel menyerbu perkampungan Husan, di wilayah Bethlehem Tebing Barat, di mana mereka menangkap 6 lagi rakyat Palestin.

Seorang lagi warga Palestin dari kampung berhampiran Tuqu di wilayah Bethlehem juga telah ditangkap oleh tentera israel semasa kehadirannya untuk beribadat di Masjid Al-Aqsa, Baitulmaqdis yang dijajah.

Di wilayah Qalqilia, utara Tebing Barat, sekurang-kurangnya seorang warga Palestin dikatakan ditangkap oleh tentera israel semasa serbuan ke bandar Azzun.

Hampir setiap hari, zionis israel melakukan serbuan menyasarkan penduduk Palestin sehingga mengorbankan nyawa dan harta benda.

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi

Akaun Maybank

Tabung Kemanusiaan MAPIM (Dana MAPIM):
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button