Semasa

Kedah tidak lagi mengeluarkan lesen perjudian

Alor Setar : Menerusi Menteri Besar Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, kerajaan Kedah memutuskan untuk tidak lagi mengeluarkan lesen perjudian kepada mana-mana syarikat perjudian di negeri ini bagi memelihara kebebasan masa depan negeri daripada aktiviti tersebut.

Beliau berkata, semasa mesyuarat khas exco yang diadakan kerajaan negeri minggu lepas, kesemua 12 kerajaan tempatan di negeri ini akan menolak sebarang permohonan pembaharuan lesen perjudian.

“Perjudian telah menyebabkan banyak kemudaratan dan telah menyumbang kepada kehancuran tamadun manusia, terutamanya struktur keluarga,” katanya.

“Kami memutuskan untuk tidak lagi memberikan lesen untuk lokasi perjudian di bawah kuasa pihak berkuasa tempatan,” katanya pada sidang media selepas membentangkan Belanjawan Kedah 2022 di Dewan Undangan Negeri Kedah.

Seterusnya, beliau berkata walaupun kerajaan tidak akan menutup pertubuhan perjudian sedia ada, ia tidak akan memperbaharui lesen perjudian menjadikan pemilik tidak dapat mengendalikan perusahaan mereka sebaik sahaja lesen mereka tamat.

Sementara itu, menurut Muhammad Sanusi, pentadbiran negeri memutuskan untuk menyekat penjualan minuman beralkohol di seluruh negeri khususnya di tempat yang mempunyai permintaan minimum seperti di luar bandar.

Beliau menyatakan bahawa pelaksanaan akan diserahkan kepada pihak berkuasa tempatan yang akan memastikan bahawa hanya pelanggan bukan Islam boleh membeli minuman beralkohol.

“Pihak berkuasa tempatan mesti memantau keadaan kerana tidak ada keperluan,” tambahnya menggunakan Sik sebagai contoh.

-AGENSI

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

Related Articles

Back to top button