Covid19Semasa

Kemasukan pelajar IPT secara berperingkat ke kampus mulai 1 Mac

KUALA LUMPUR : Bermula 1 Mac ini, pelajar insititut pengajian tinggi (IPT) di bawah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dibenarkan kembali ke kampus secara berperingkat, dengan jumlah kemasukan pelajar 70 hingga 100 peratus mengikut kapasiti IPT masing-masing.

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata keputusan bagi memperhalusi cadangan daripada KPT berhubung kemasukan pelajar ke IPT, iaitu university awam, politeknik, kolej komuniti dan IPT swasta diputuskan dalam Mesyuarat Menteri Kuartet Covid-19 ke-12 semalam.

“Pelajar dan staf yang lengkap dan tidak lengkap vaksinasi dibenarkan masuk ke kampus, namun mereka yang tidak lengkap vaksinasi perlu membuat ujian RT-PCR dan berkeputusan negatif tiga hari sebelum masuk ke kampus.

“Bagi mereka yang tidak divaksinasi lengkap, ujian pengesanan Covid-19 menggunakan kaedah RTK-Ag perlu dilakukan seminggu sekali, mengikut Strategi Pengujian Covid-19 Kebangsaan yang dikeluarkan oleh KKM,” katanya dalam kenyataan semalam.

Mengulas lanjut, bagi pelajar antarabangsa sedia ada dan baharu, hanya mereka yang lengkap vaksinasi dibenarkan masuk ke Malaysia serta wajib menjalani tempoh kuarantin selama tujuh hari atau lima hari sekiranya telah mendapat dos penggalak.

Selain itu, IPT perlu mempunyai kapasiti untuk menampung bilangan pelajar yang hadir secara fizikal dan sentiasa mematuhi SOP pengajaran dan pembelajaran (PdP) yang ketat, manakala

Hishammuddin berkata pematuhan SOP umum seperti memakai pelitup muka, mengamalkan penjarakan fizikal dan sentiasa menjaga kebersihan diri ketika menjalani semua aktiviti sukan dan riadah.

“Dalam setiap kelonggaran diberikan kerajaan, aspek keselamatan dan kesihatan rakyat termasuklah pelajar IPT tetap menjadi keutamaan.

“Sehubungan itu, kerajaan menyeru kepada semua pihak termasuk pentadbiran IPT, staf dan pelajar agar mematuhi SOP ditetapkan dengan penuh berdisiplin dan bertanggungjawab,” katanya.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button