Semasa

Kementerian melarang penjualan arak untuk mengekang individu tidak bertanggungjawab

KUALA LUMPUR : Keputusan Kementerian Wilayah Persekutuan melarang penjualan arak di kedai serbaneka dan kedai runcit bertujuan mengekang individu tidak bertanggungjawab yang mengambil kesempatan menjual alkohol yang menyalahi undang-undang.

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata ia juga akan mengurangkan permit untuk memasarkan produk itu dan mengurangkan masalah sosial.

“Kita perlu mengawal pengeluaran permit ini dan hanya menyediakan lesen jualan ke kawasan yang ditetapkan,” katanya di Dewan Rakyat ketika perbincangan dasar Rang Undang-undang.

Shahidan juga berkata bahawa minuman itu masih dijual di lokasi yang dibenarkan termasuk pasar raya besar, bangunan perniagaan dan pusat beli-belah runcit.

“Kami juga membenarkan penjualan minuman keras di lokasi khusus yang menjual minuman keras berlesen di Kuala Lumpur, seperti pub, bar dan restoran,” tambahnya.

“Mengikut syarat yang dinyatakan, pengusaha atau pemilik pertubuhan masih boleh mendapatkan Lesen Arak (LMK) daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur,” katanya lagi.

Beliau menyatakan penjualan ‘arak campuran’ dan arak tulen yang disahkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) atas sebab perubatan tradisional masih boleh dijual di kedai ubat tradisional seperti kedai ubat Cina.

Menurut beliau beberapa kumpulan bukan kerajaan menyokong tindakan DBKL mengawal penjualan minuman keras.

“Saya juga telah mengadakan sesi libat urus dengan pengeluar, pembotolan, pengedar, pemborong dan peruncit termasuk pemilik kedai serbaneka untuk membincangkan isu ini.

Mereka sedar akan matlamat Lembaga Perlesenan Eksais Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur,” tambahnya.

-AGENSI

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

Related Articles

Back to top button