Semasa

Kerjasama MAPIM – Al Khair Foundation diperkukuh dengan kunjungan pengasasnya ke Malaysia

Yayasan Al-Khair, sebuah badan amal Islam antarabangsa yang berpangkalan di UK yang ditubuhkan pada 2003, telah muncul sebagai suar harapan untuk berjuta-juta orang di seluruh dunia, memberikan bantuan kecemasan dan sokongan pembangunan di wilayah miskin. Dengan komitmen yang teguh untuk meringankan penderitaan manusia tanpa mengira kaum, kepercayaan atau fahaman politik, yayasan itu telah menyentuh kehidupan lebih 50 juta orang di 74 negara. 

(Dr.) Sani bersama Imam Qasim di gudang MAPIM menyaksikan penghantaran barangan bantuan ke Gaza

Imam Qasim Rashid Ahmad, penggerak di sebalik kejayaan Yayasan Al-Khair, menekankan objektif utama kerjasama mereka dengan MAPIM sebagai, “Untuk mendekatkan manusia kepada Allah dan membantu antara satu sama lain dalam perkara kebaikan.”

Mengimbas cabaran yang dihadapi oleh Pertubuhan Al Khair dalam isu kemanusiaan, Imam Qasim Rashid Ahmad menekankan keperluan untuk ketelusan dan akauntabiliti, baik kepada badan kerajaan, masyarakat mahupun penderma. 

“Kami berasal dari UK dan berada di bawah mikroskop pihak kerajaan, yang sentiasa meneliti segala tindakan kami,” katanya sambil menekankan komitmen teguh yayasan terhadap ketelusan dalam semua usaha. 

Dalam menangani krisis semasa di Gaza, Imam Qasim Rashid Ahmad menggesa umat Islam tidak semata-mata mengharapkan sumbangan zakat, tetapi juga turut menyokong dengan mengalihkan sekurang-kurangnya 10% daripada pendapatan mereka untuk membantu pihak rakyat Palestin. 

Beliau melihat pelbagai bentuk cabaran yang dihadapi Gaza, daripada sekatan fizikal kepada trauma psikologi, memerlukan sokongan menyeluruh daripada masyarakat Islam global. 

Kunjungan Imam Qasim Rashid Ahmad ke Malaysia menandakan kerjasama dan perpaduan dengan pihak MAPIM dalam menghadapi krisis kemanusiaan telah diperbaharui. 

Kehadiran pengasas Al Khair di Malaysia menjadi bukti dedikasi tidak berbelah bahagi organisasi itu untuk berkhidmat kepada manusia dan memupuk perpaduan dalam ummah Islam.

Untuk (Dr.) Sani Araby Al Kahery, CEO MAPIM Malaysia sendiri, beliau mengenang kembali kerjasama dengan Al Khair Foundation yang telah berlangsung selama lima tahun sebagai kerjasama yang cemerlang.

“Kami saling percaya mempercayai, dan saling bertukar-tukar kepakaran dalam menangani isu-isu umat Islam di seluruh dunia, terutamanya dalam isu Gaza walaupun secara fizikal kami terpisah ribuan batu, satu di Malaysia dan satu di UK. Kami sangat berharap kunjungan Imam Qasim ini menambahkan kekuatan kerjasama ini.”

(Dr.) Sani Araby Al Kahery menerangkan inovasi Mobile Clinic kepada Imam Qasim

 

Related Articles

Back to top button