PalestinSemasa

Perang Gaza adalah ‘pembunuhan beramai-ramai’ : Menteri pertahanan Sepanyol 

Menteri pertahanan Sepanyol berkata bahawa perang israel ke atas Gaza adalah “pembunuhan beramai-ramai yang sebenar”. 

Hubungan antara Tel Aviv dan Madrid bertambah buruk berikutan keputusan Sepanyol untuk mengiktiraf Negara Palestin.

israel telah menolak sekeras-kerasnya tuduhan yang dibuat terhadapnya oleh Afrika Selatan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bahawa ia melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin, dengan mengatakan ia melancarkan perang terhadap kumpulan Hamas.

Kenyataan Menteri Pertahanan Sepanyol, Margarita Robles dalam temu bual dengan televisyen negara TVE, mengulangi komen Timbalan Perdana Menteri Sepanyol Yolanda Diaz yang awal minggu ini turut menyifatkan perang ke atas Gaza sebagai pembunuhan beramai-ramai.

“Kita tidak boleh mengabaikan apa yang berlaku di Gaza, yang merupakan pembunuhan beramai-ramai sebenar,” kata Robles dalam temu bual itu, di mana beliau turut membincangkan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan konflik di Afrika.

Dia juga berkata pengiktirafan Madrid terhadap Palestin bukanlah tindakan menentang israel, sambil menambah bahawa ia direka untuk membantu “menamatkan keganasan di Gaza”.

“Ini bukan menentang sesiapa, ini bukan menentang negara israel, ini bukan membenci israel, yang merupakan orang yang kita hormati,” katanya.

israel telah membunuh hampir 36,000 rakyat Palestin di Gaza, menurut pegawai kesihatan Palestin yang berpangkalan di Gaza, dan memusnahkan sebahagian besar kawasan itu.

Sepanyol, bersama Ireland dan Norway, mengisytiharkan minggu ini ia akan mengiktiraf negara Palestin pada 28 Mei, mendorong tindak balas daripada israel, yang mengatakan ia merupakan “ganjaran untuk keganasan” dan memanggil semula dutanya dari tiga ibu kota.

Hakim di ICJ, mahkamah tertinggi PBB, pada hari Jumaat mengarahkan israel menghentikan serta-merta serangan ketenteraannya ke atas bandar Rafah di selatan Gaza, dalam keputusan tergempar penting dalam kes yang dibawa oleh Afrika Selatan yang mendakwa israel melakukan pembunuhan beramai-ramai.

Menteri Luar Sepanyol Jose Manuel Albares berkata pada hari Sabtu bahawa israel mesti mematuhi keputusan mahkamah.

“Langkah berjaga-jaga Mahkamah Keadilan Antarabangsa, termasuk pemberhentian serangan israel di Rafah, adalah wajib. Kami menuntutnya,” katanya dalam catatan di laman sosial X.

Afrika Selatan menuduh israel gagal menegakkan kewajipannya di bawah Konvensyen Genosid 1948.

israel menolak tuduhan itu, dengan alasan ia bertindak untuk mempertahankan diri dan memerangi Hamas selepas serangan 7 Oktober.

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez berkata pada hari Rabu bahawa jika lebih banyak negara mengiktiraf negara Palestin itu akan menambah tekanan antarabangsa untuk gencatan senjata antara israel dan Hamas.

SUMBER: REUTERS

 

Related Articles

Back to top button