Covid19Semasa

Kes Covid-19 di India kembali melonjak

NEW DELHI : Covid-19 di India kembali melonjak dengan 22,775 kes baru pada Sabtu (1/1/2022), menurut data kementerian Kesihatan India.

CNN melaporkan situasi ini menambah kekhuatiran bagi pihak berwajib di seluruh negeri akan meningkatnya jumlah kes.

Data menunjukkan bahawa kota metropolitan berpenduduk padat, seperti ibu kota New Delhi, pusat kewangan Mumbai dan Kalkuta di timur, mengalami kenaikan paling drastik. Di negara bahagian timur Bengal Barat, jangkitan meningkat 3.450 dalam sehari.

Sebanyak 1,950 kes dilaporkan di ibu kota Kolkata. Enam belas kes varian Omicron telah dilaporkan di Benggala Barat. Kota Kalkuta mendeklarasikan 17 zon penahanan mikro di kluster perumahan, di mana lebih daripada 5 jangkitan telah dilaporkan.

Penduduk yang tinggal di zon tersebut tidak diizinkan meninggalkan daerah itu, sebagai usaha  menahan penyebaran penyakit.

Ajoy Chakrobarty, pengarah kesihatan negara tersebut, mengatakan telah mengadakan pertemuan dengan hospital swasta, bagi memastikan fasiliti kesihatan bersedia bagi menangani peningkatan jumlah kes.

India menyaksikan gelombang kedua Covid-19 yang menghancurkan tahun lalu ketika kes purata harian mencapai sekitar 400,000 orang. Beban kes telah turun selepas itu di bawah 10,000 kes per hari.

Sekarang, pakar kesihatan negara itu khuatir varian Omicron mungkin memicu gelombang ketiga Covid-19 India.

Related Articles

Back to top button