PalestinSemasa

Kilang bijirin tunggal Gaza ditutup akibat dibom israel

Kilang bijirin terbesar di Gaza, yang menjadi satu-satunya kilang di enklaf Palestin yang tersisa, juga tidak lagi beroperasi selepas rosak teruk akibat pengeboman berat tentera Israel lewat Rabu, beritahu seorang pengedar tepung kepada Anadolu.

“Kilang Al Salam terkena serangan meriam Israel pada Rabu lalu, yang menyebabkan ia tidak berfungsi,” kata Elias Awad, pengedar tepung di wilayah tengah dan selatan Gaza, pada Ahad.

Beliau khuatir masalah yang akan dihadapi penduduk Gaza selepas penutupan kilang ini kerana, menurut perjanjian antarabangsa, kerajaan Palestin tidak boleh mengimport tepung gandum dan sebaliknya mesti membeli komoditi asas daripada pedagang Israel.

“Semenanjung Gaza terikat dengan Pihak Berkuasa Palestin, menurut Perjanjian Perdagangan Paris,” katanya sambil menambah “Dengan itu, pedagang Palestin tidak boleh mengimport gandum secara langsung dari negara pengeluar gandum, sebaliknya membeli gandum daripada pedagang Israel dan menyimpannya di silo”.

Beliau menyifatkan Al Salam sebagai “kilang terbesar di Semenanjung Gaza untuk menghasilkan tepung.” Ia mempunyai kapasiti pengeluaran dan penyimpanan sebanyak 7,000 tan. Sebelum perang, beliau berkata, “Kami pernah menghasilkan 350 tan tepung dan kira-kira 100 tan makanan haiwan”.

Bagaimanapun, disebabkan kekurangan bahan api diesel semasa perang, pengeluaran dikurangkan kepada 100 tan, jelasnya.

Sejak awal perang, kilang itu menerima diesel daripada Agensi Bantuan dan Kerja PBB bagi Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA) untuk mengisar tepung gandum dan komoditi lain.

“Sebelum perang, kami menghasilkan lebih daripada lima jenis tepung sebagai tambahan kepada makanan ternakan, dan kami bekerja 24 jam sehari. Semasa perang, waktu kerja kami dikurangkan kepada 12 jam kerana kami tidak dapat tidur di kilang akibat pengeboman di kawasan itu,” katanya.

Pada hari Sabtu, UNRWA berkata, “Kekurangan bekalan, pengeboman berterusan, dan gangguan komunikasi menjadikan bantuan kemanusiaan sangat sukar,” dan menambah, “beratur untuk mendapatkan roti telah menjadi aktiviti yang meresahkan dan tidak selamat selepas Israel mengebom kira-kira 10 kedai roti di Gaza”.

Semasa sidang media pada hari Jumaat, jurucakap PBB Stephane Dujarric berkata tiada kedai roti dibuka di utara Gaza kerana kekurangan bahan api. Terdapat hanya sembilan kedai roti yang beroperasi di selatan enklaf itu, tambahnya.

Program Makanan Sedunia (WFP) PBB juga memberi amaran pada hari Jumaat bahawa Gaza menghadapi kebuluran yang meluas.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button