PalestinSemasa

Israel mahu jadikan hospital Gaza sebagai ‘kuburan besar’: pegawai Palestin

Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza menuduh Israel berusaha menjadikan Hospital Indonesia sebagai “kuburan besar.”

Sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh terkena tembakan Israel yang mensasarkan Hospital Indonesia di utara Gaza pada Isnin, manakala 17 lagi rakyat Palestin terbunuh dalam serangan berasingan di sebuah hospital di selatan Gaza.

“Israel sedang berusaha mengubah hospital itu menjadi kubur besar seperti yang mereka lakukan di Kompleks Al Shifa,” kata jurucakap kementerian Ashraf Al Qudra.

Kementerian Dalam Negeri itu juga berkata beberapa orang terbunuh dan cedera dalam serangan Israel ke atas orang yang hilang tempat tinggal yang cuba meninggalkan Hospital Indonesia.

Al Qudra berkata Hospital Indonesia adalah kemudahan penjagaan kesihatan terakhir yang beroperasi di utara Gaza.

“Penjajah cuba mengulangi tindakannya di Kompleks Perubatan Al Shifa di Hospital Indonesia, yang merupakan tulang belakang perkhidmatan penjagaan kesihatan di utara Gaza,” kata Al Qudra.

Satu lagi serangan maut

Sekurang-kurangnya 17 rakyat Palestin terbunuh dan ramai lagi cedera dalam serangan udara Israel yang lain berhampiran Hospital Yousef El Najar di selatan Gaza pada Isnin, menurut saksi.

Jet pejuang mengebom dua rumah berhampiran hospital di bandar Rafah, kata saksi.

Berpuluh-puluh orang dilaporkan masih berada di bawah runtuhan.

“Pesawat perang Israel menyerang rumah-rumah sebelum subuh, menyebabkan kemusnahan besar-besaran di kawasan itu,” kata seorang saksi mata kepada Anadolu.

Minggu lalu, tentera Israel menyerbu Al Shifa, kompleks perubatan terbesar di Gaza, sebagai sebahagian daripada serangan tenteranya yang berterusan di kawasan yang disekat.

Beribu-ribu bangunan, termasuk hospital, masjid, dan gereja, juga telah rosak atau musnah dalam serangan udara dan darat yang tidak henti-henti Israel ke atas kawasan yang dikepung itu.

Sejak Israel mula mengebom Gaza pada 7 Oktober berikutan serangan Hamas, sekurang-kurangnya 13,000 rakyat Palestin telah terbunuh, termasuk lebih 9,000 wanita dan kanak-kanak, dan lebih 30,000 yang lain telah cedera, menurut angka terkini oleh pihak berkuasa Palestin.

 

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button