Semasa

KPDNHEP sentiasa pantau harga jualan barang

KUALA LUMPUR : Gerai yang menerima aduan dan penjualan harga barang yang tinggi akan disiasat oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negara dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) terus.

Menteri KPDNHEP, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata siasatan itu termasuk semakan harga bahan mentah yang dibeli dari pembekal selain dari harga kos pembuatan dan operasi.

“KPDNHEP tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan jika penjual dapati bersalah mengaut untung seperti ditetapkan di bawah Akta Pembekal 1966 dan Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan.

“Kami juga mengingatkan semua penjual untuk mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan oleh kerajaan terutamanya pada bulan Ramadan dan Hari Raya Adilfitri tahun ini bagi mengelakkan tindakan yang keras,” katanya.

Nanta berkata lebih dari 2,000 penguatkuasa KPDNHEP dan lebih 1,000 pegawai akan memantau harga barang seluruh negara melalui Ops Pantau 2022 bagi memastikan pembeli dapat membeli bekalan makanan dan keperluan harian dengan harga yang berpatutan.

“Pemantauan di bawah Ops Pantau 2022 memberi tumpuan kepada beberapa bahagian seperti bekalan dan harga barangan, jualan murah, pemberat, penjualan produk tiruan, pelaksanaan skema harga musim perayaan, halal dan mematuhi SOP di bawah Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988.

“Berdasarkan statistik Ops Pantau 202 yang dijalankan dua hari lalu, 7,106 premis seluruh negara telah diperiksa dan terdapat 17 kes dengan pelbagai kesalahan memberi jumlah kompaun sebanyak RM4,200.

Nanta berkata kebanyakan harga bahan mentah dikawal oleh Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia dan tiada sebab untuk penjual termasuk di Bazaar Ramadan untuk meningkatkan harga makanan yang dijual mereka.

-AGENSI

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button