PalestinSemasa

Kumpulan Islam gesa Kanada sokong siasatan ke atas ‘jenayah perang’ Israel

Pertubuhan Islam telah mengeluarkan seruan agar Kanada menyokong siasatan ke atas “jenayah perang Israel.”

Rayuan itu dibuat dalam bentuk surat di bawah payung Majlis Kebangsaan Umat Islam Kanada [NCCM] kepada Perdana Menteri Justin Trudeau.

“250 kumpulan masyarakat sivil Kanada dan pertubuhan komuniti mengeluarkan surat terbuka bersama kepada Perdana Menteri, meminta Kanada menyokong prosiding di Mahkamah Keadilan Antarabangsa [ICJ] berhubung kelakuan Israel di Semenanjung Gaza,” kata NCCM dalam satu catatan di X.

Lima negara – Afrika Selatan, Bangladesh, Bolivia, Comoros dan Djibouti – telah meminta mahkamah meneliti dakwaan jenayah perang Israel. NCCM dan organisasi penandatangan surat itu mahu Kanada menambah suaranya.

“Kanada mesti menyokong penyiasatan yang tidak berat sebelah terhadap kemungkinan jenayah perang yang dilakukan di Gaza,” kata jawatan NCCM itu. “Kanada mesti menyokong akauntabiliti. Sudah tiba masanya untuk mengiktiraf bidang kuasa ICJ dalam isu ini.”

“Beribu-ribu orang awam, termasuk kanak-kanak, telah terbunuh akibat pengeboman dan pencerobohan oleh tentera Israel,” tulis surat kepada Trudeau. “Inilah sebabnya anda mesti menyokong kes terbaharu di Mahkamah Keadilan Antarabangsa [ICJ], yang mempertanggungjawabkan negara mengikut undang-undang antarabangsa, yang meneliti keganasan besar-besaran di Gaza.”

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button