PalestinSemasa

Mengapa Israel diusir dari kejohanan bola sepak Piala Asia?

Ketika Qatar bersedia untuk menjadi tuan rumah bagi 23 pasukan bola sepak antarabangsa dan mempertahankan trofi Piala Asia di tanah air, satu negara yang tidak akan bermain di kejohanan yang bermula pada 12 Januari ialah israel.

Walaupun secara geografi terletak di Asia, badan induk bola sepak FIFA tidak mendaftarkan negara itu dalam Konfederasi Bola Sepak Asia FIFA [AFC].

Sebaliknya, ia didaftarkan di rantau Eropah .

Berikut adalah sejarah israel dalam kejohanan itu dan asal usul di sebalik status Israel sebagai negara yang ‘ditendang’ dalam Piala Asia AFC.

Sejarah israel dalam Piala Asia?

Sejak pendudukan Palestin pada tahun 1948, israel telah bermain dalam empat Piala Asia —1956, 1960, 1964 dan 1968.

Israel menjadi tuan rumah dan memenangi Piala Asia 1964, satu-satunya trofi yang pernah dimenanginya, dan menjadi naib juara pada 1956 dan 1960.

Secara keseluruhan, pasukan Israel menjaringkan 28 gol dalam semua empat kejohanan.

Kontroversi sentiasa menghantui israel semasa penyertaannya dalam kejohanan Piala Asia, terutamanya pada Piala Asia 1964 – israel menjadi tuan rumah dan sekaligus menjadi juara.

Dalam kejohanan itu, banyak pasukan menarik diri kerana pertikaian politik mereka dengan israel dan India. Taiwan — yang pernah bermain sebelum ini sebagai Republik China — menarik diri atas sebab logistik.

Kejohanan 1964 hanya tinggal empat pasukan – Israel, India, Korea Selatan dan Hong Kong.

Mengapa Israel ditendang keluar dari Persekutuan Bola Sepak Asia?

Israel menyertai Persekutuan Bola Sepak Asia pada tahun 1954 . Sebelum ia ‘ditendang’ daripada persekutuan pada tahun 1974, Israel sentiasa berada di bawah tekanan apabila melibatkan sukan kerana kekurangan pengiktirafan kepada negara Yahudi itu daripada negara jiran Arabnya.

Dengan pendudukan kejamnya di Palestin, banyak negara Arab dan negara lain di rantau Asia tidak mempunyai hubungan diplomatik, ekonomi, atau ketenteraan dengan Israel.

Tekanan terhadap Israel semakin meningkat semasa perang Arab-Israel 1967 yang menyaksikan Israel menawan Dataran Tinggi Golan Syria, Tebing Barat Jordan dan Semenanjung Sinai Mesir.

Pada 1974, Kuwait mengusulkan untuk mengusir Israel daripada AFC, apabila negara Teluk Arab dan Korea Utara enggan bermain menentang israel dalam sukan Asia.

Usul itu menyaksikan 17 undian menyokong 13 membantah, dengan enam negara berkecuali. Usul Kuwait diterima dan israel dibuang negeri dari AFC.

Bilakah Israel mula bermain di Eropah?

Selepas 1974, Israel menghabiskan beberapa tahun di padang belantara bola sepak tanpa sebarang konfederasi.

Pasukan itu mengambil bahagian dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia 1982 di Eropah, tetapi Israel belum lagi menjadi sebahagian daripada konfederasi itu.

Israel memulakan proses rasmi menyertai Eropah pada tahun 1991. Ia siap pada tahun 1994.

Sejak itu, Israel tidak pernah melihat sebarang kejayaan dalam bola sepak kerana persaingan yang lebih sengit di Eropah, di mana kebanyakan kuasa bola sepak terletak, seperti England, Perancis, Jerman, Sepanyol, Itali, Portugal dan Belanda. Kesemua mereka telah memenangi sama ada satu atau kedua-dua Piala Eropah dan Piala Dunia FIFA .

Israel layak hanya sekali ke Piala Dunia FIFA pada 1970, tetapi tidak pernah melepasi peringkat kumpulan.

Bagaimanakah pendudukan Israel memberi kesan negatif kepada sektor bola sepak Palestin?

Persatuan Bola Sepak Palestin [PFA] ditubuhkan pada 1928, 20 tahun sebelum israel ditubuhkan.

PFA telah diterima oleh FIFA pada tahun 1998. Palestin mengembangkan bola sepaknya pada awal abad ke-20, dengan banyak kelab muncul, kebanyakannya adalah kelab berasaskan lokasi dan kelab berasaskan agama, termasuk kelab Ortodoks di Jerusalem, Kelab Islam Jaffa dan Kelab Islam Haifa.

Ketika Yahudi Zionis menduduki Palestin dan menubuhkan israel dengan bantuan kuasa Barat, banyak kelab Yahudi dari Eropah juga berhijrah secara haram ke Palestin.

Sektor sukan yang semakin berkembang di Palestin mula merosot, terutamanya selepas pembunuhan ramai pemain Palestin di tengah-tengah pembesaran tanah haram penjajah Israel.

Kedudukan FIFA semasa Palestin ialah 99, dengan yang tertinggi pernah 73, dan terendah 191.

Kedudukan FIFA semasa Israel ialah 75, dengan yang tertinggi ialah 15, dan terendah 99.

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button