DuniaSemasa

Lebih 100 ikan lumba-lumba mati di Amazon apabila air mencecah 102 darjah Fahrenheit

Lebih daripada seratus ekor lumba-lumba ditemui mati di Amazon Brazil dalam kemarau dasyat dan suhu air yang mencatatkan rekod tinggi yang di beberapa tempat melebihi 102 darjah Fahrenheit (38 darjah Celsius).

Institut tersebut mengatakan jumlah kematian yang tinggi seperti ini bukan biasa dan mencadangkan suhu tasik yang mencatatkan rekod tinggi dan kemarau paling dasyat di Amazon mungkin menjadi punca.

Semua ikan lumba-lumba yang mati ditemui di Tasik Tefé dalam tempoh tujuh hari yang lalu, menurut Institut Mamirauá, sebuah pusat penyelidikan yang dibiayai oleh Kementerian Sains Brazil.

Berita ini kemungkinan akan menambahkan kebimbangan ahli sains iklim berkenaan kesan aktiviti manusia dan kemarau dasyat terhadap kawasan ini.

“Masih terlalu awal untuk menentukan punca kejadian ini, tetapi menurut pakar-pakar kami, ia pastinya berkaitan dengan tempoh kemarau dan suhu yang tinggi di Tasik Tefé, di mana beberapa bahagian melebihi 39 darjah Celsius (102 darjah Fahrenheit),” kata institut itu dalam komen yang disiarkan oleh rangkaian CNN Brasil.

Edmar Barros/AP

Sungai Amazon, yang merupakan laluan air terbesar di dunia, kini berada dalam musim kemarau, dan beberapa spesimen fauna sungai juga mengalami suhu yang mencatatkan rekod tinggi.

Penyelidik dan aktivis cuba menyelamatkan lumba-lumba yang masih hidup dengan memindahkan mereka dari lagun dan kolam di pinggir kepada badan utama sungai yang airnya lebih sejuk, seperti yang dilaporkan oleh CNN Brasil, tetapi operasi ini tidak mudah disebabkan oleh kesulitan kawasan tersebut.

“Pemindahan lumba-lumba sungai ke sungai lain tidak begitu selamat kerana penting untuk memeriksa jika toksin atau virus hadir [sebelum melepaskan haiwan ini ke alam liar],” kata André Coelho, seorang penyelidik di Institut Mamiraua, kepada CNN Brasil.

SUMBER: CNN

Related Articles

Back to top button