PalestinPolitikSemasa

Liga Arab kecam Honduras buka kedutaan di Baitulmuqaddis

Keempat selepas AS, Kosovo, Guatemala

AMMAN: Liga Arab mengutuk tindakan Honduras membuka pejabat kedutaan di Baitulmuqaddis, tanah yang dijajah rejim Zionis.Menurut pertubuhan itu, tindakan berkenaan melanggar undang-undang antarabangsa dan resolusi berkaitan.

Liga Arab menambah, status undang-undang dan sejarah Baitulmuqaddis termasuki Resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) No. 476 dan 478, 1980, mengesahkan Baitulmuqaddis Timur adalah wilayah Arab Palestin, dan dilarang memindahkan pejabat kedutaan di tanah yang dijajah rejim Zionis.

Penolong Setiausaha Agung Liga Arab (Hal Ehwal Palestin), Saeed Abu Ali berkata, pembukaan pejabat kedutaan di Baitulmuqaddis dianggap sebagai ‘serangan secara terang-terangan’ serta mencabuli hak dan tanah milik rakyat Palestin.

Presiden Honduras, Juan Orlando Hernandez bersalam dengan Perdana Menteri Israel, Neftali Bennett

Menurut AFP, Honduras bertindak memindahkan kedutaannya dari Tel Aviv ke Baitulmuqaddis sebagai sebahagian daripada usaha meningkatkan hubungan dengan rejim Zionis.

Honduras menjadi negara keempat yang membuka pejabat kedutaan di Baitulmuqaddis.

Persetujuan Honduras itu menjadikan ia negara keempat memiliki kedutaan di Israel, selain Amerika Syarikat, Guatemala, Kosovo.

Oleh: Pelatih Fakulti Filem,Teater dan Animasi , UiTM -Hafiy Syazuan

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button