DuniaSemasa

Maghribi isytihar tiga hari berkabung selepas dilanda gempa bumi yang dahsyat

Marrakesh – Raja Maghribi Mohammed VI telah mengisytiharkan tiga hari berkabung negara untuk mangsa gempa bumi yang berlaku Jumaat.

Bendera akan dikibarkan separuh tiang di semua bangunan awam semasa tempoh berkabung, dalam satu kenyataan yang disiarkan oleh agensi berita rasmi Maghreb Arabe Press.

Raja Maghribi juga mengarahkan pembentukan jawatankuasa menteri untuk membangunkan rancangan pembinaan semula rumah yang musnah.

Sekurang-kurangnya 2,012 orang terbunuh dan 2,059 yang lain cedera berikutan gempa bumi kuat yang melanda Maghribi lewat Jumaat.

Kematian akibat gempa bumi berukuran 7.0 magnitud berlaku di pelbagai wilayah, termasuk wilayah Al Haouz dan Marrakesh, serta bandar Ouarzazate, Azilal, Chichaoua, dan Taroudant, kata Kementerian Dalam Negeri negara itu dalam satu kenyataan.

Gegaran kuat turut dirasai di bandar pantai Rabat, Casablanca dan Essaouira.

“Saya dah nak tidur apabila saya mendengar pintu dan bidai dihempas,” kata Ghannou Najem, seorang penduduk Casablanca berusia 80-an yang melawat Marrakesh ketika gempa melanda.

Gambar TRT World

“Saya keluar dalam keadaan panik. Saya fikir saya akan mati seorang diri.”

Ia adalah gempa bumi paling kuat pernah melanda kerajaan Afrika Utara itu, dan seorang pakar menyifatkan ia sebagai “terbesar dalam tempoh lebih 120 tahun” di rantau itu.

“Gempa bumi yang memusnahkan jarang berlaku, jadi bangunan tidak dibina dengan cukup kukuh… begitu banyak yang runtuh, mengakibatkan kematian yang tinggi,” kata Bill McGuire, profesor emeritus di Kolej Universiti Britain London.

Angka kementerian dalam negeri yang dikemas kini pada hari Sabtu menunjukkan gempa itu mengorbankan sekurang-kurangnya 2,012 orang, sebahagian besar di wilayah Al-Haouz, pusat gempa bumi, dan Taroudant.

2,059 orang lagi cedera, dan ramai yang berada dalam keadaan kritikal, kata kementerian itu.

Kementerian itu juga merekodkan kematian di wilayah Ouarzazate, Chichaoua, Azilal dan Youssoufia, serta di Marrakesh, Agadir dan kawasan Casablanca.

Faisal Badour, seorang jurutera, berkata dia merasakan gegaran tiga kali di bangunannya di Marrakesh.

“Ada keluarga yang masih tidur di luar kerana kami sangat takut dengan kekuatan gempa bumi ini,” katanya. “Jerit dan tangisan itu tidak dapat ditanggung.”

Di kampung Moulay Brahim, di pergunungan wilayah Al-Haouz berhampiran pusat gempa, pasukan penyelamat sedang mencari mangsa yang terselamat di dalam runtuhan rumah yang runtuh, lapor wartawan AFP.

Gambar TRT World

Di atas bukit berhampiran, penduduk mula menggali kubur untuk mangsa, kata wartawan.

Warga Perancis Michael Bizet, 43, yang memiliki tiga rumah tradisional di bandar lama Marrakesh, memberitahu AFP bahawa dia berada di atas katil ketika gempa itu berlaku.

Rakaman di media sosial menunjukkan sebahagian daripada menara runtuh di dataran Jemaa el-Fna di bandar bersejarah itu.

Seorang wartawan AFP melihat beratus-ratus orang berpusu-pusu ke dataran untuk bermalam kerana takut gempa susulan, sesetengahnya berselimut manakala yang lain tidur di atas tanah.

Mimi Theobold, 25, seorang pelancong dari England, berkata, dia bersama rakan-rakan berada di teres restoran apabila meja mula bergegar dan pinggan berterbangan.

Houda Outassaf, seorang penduduk tempatan, berkata dia “masih terkejut” selepas merasakan bumi bergegar di bawah kakinya — dan kehilangan saudara mara.

“Sekurang-kurangnya 10 ahli keluarga saya yang meninggal dunia… Saya hampir tidak percaya, kerana saya bersama mereka dua hari lalu,” katanya.

Gambar TRT World

Kementerian dalam negeri berkata pihak berkuasa telah “menggerakkan semua sumber yang diperlukan untuk  membantu kawasan yang terjejas”.

Pusat pemindahan darah wilayah di Marrakesh menyeru penduduk untuk menderma darah untuk mereka yang cedera.

Tentera telah menubuhkan hospital lapangan di Moulay Brahim dan mengerahkan segala sumber manusia dan logistik bagi menyokong usaha mencari dan menyelamat di Al-Haouz, kata agensi berita negara MAP.

Misi Bantuan Gempa Marakesh MAPIM

MAPIM MALAYSIA Melancarkan Tabung Bantuan Kecemasan Gempa Marakesh dengan mensasarkan bantuan pelbagai di kawasan terjejas di Morocco.

Setakat laporan, angka kematian dan kecederaan masih meningkat serta merisaukan! Justeru Infaq serta bantuan sahabat peduli Ummah sangat dirayu serta diharapkan.

MASA UNTUK INFAQ & BANTU
Hulurkan sumbangan dan infaq tanda kita bersama membantu ringankan ujian mereka. Sumbangan akan diuruskan sendiri oleh pihak aktivitis MAPIM.

Infaq menerusi Tabung Kemanusiaan MAPIM
(Maybank 562263540066)

Atau klik link berikut —>>> https://www.mapim.org/rayuanmarakesh

Related Articles

Back to top button