DomestikSemasa

Mobile Clinic MAIWP-MAPIM tabur bakti di Taman Ibukota, Kuala Lumpur

Jumlah keseluruhan orang yang hadir sepanjang program berlangsung mencecah 130 orang

KUALA LUMPUR: “Seawal pukul 10 pagi lagi orang dah beratur nak dapatkan perkhidmatan kesihatan percuma mobile clinic ini.”

Demikian adalah antara maklum balas positif mengenai inisiatif klinik bas bergerak anjuran Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) bersama Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM).

Sudah dua hari program mobile clinic berlangsung di Masjid Ibn Abbas, Taman Ibu Kota, Kuala Lumpur dan kelihatan sambutan hari ini lebih meriah berbanding semalam.

Menurut pengerusi masjid berkenaan, Mohd Nizam Shah Mohd Nor, beliau menggalakkan semua ahli kariah masjid dan orang ramai untuk merebut peluang mendapatkan pemeriksaan kesihatan percuma ini.

“Sudah terbukti bahawa program seperti ini amat meringankan beban mereka yang hidup serba kekurangan, malah saya difahamkan bahawa keberhasilannya terserlah kerana seawal pukul 10 pagi lagi orang dan mula hadir bagi menggunakan perkhidmatan tersebut.

“Terima kasih kepada pihak MAIWP-MAPIM atas insiatif klinik bergerak ini yang boleh dimanfaatkan oleh semua lapisan masyarakat, malah ubat-ubatan juga adalah percuma,” katanya.

Jumlah keseluruhan yang hadir sepanjang berlangsungnya program ini mencecah 130 orang dengan kekuatan lapan orang sukarelawan yang membantu dua doktor bertugas.

Dalam pada itu, Ketua UMNO Bahagian Wangsa Maju, Mohd Shafie Abdullah turut menghadiri program mobile clinic ini dan mencuba perkhidmatan pemeriksaan kesihatan percuma ini.

Beliau menzahirkan rasa kagum dengan inisiatif yang dilakukan oleh pihak MAIWP-MAPIM ini yang amat memudahkan urusan orang ramai untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan percuma.

Ketua Umno Bahagian Wangsa Maju, Mohd Shafie Abdullah melawat mobile clinic anjuran MAIWP-MAPIM
Ketua Umno Bahagian Wangsa Maju, Mohd Shafie Abdullah

“Perkara seperti ini wajar dijadikan contoh demi memberi kemudahan kepada masyarakat di samping membantu mereka yang kurang berkemampuan.

“Tahniah diucapkan kepada MAIWP dan MAPIM atas kerjasama dalam menjayakan program ini, dan saya berharap agar usaha ini diteruskan pada masa yang akan datang,” katanya ketika ditemubual UMMAHToday.

Riak wajah penduduk yang hadir rata-ratanya kagum melihat fasaliti & perkhidmatan yang disediakan melalui bas mobile clinic. Program ini tidak akan terhenti di sini, ia akan diteruskan lagi di lokasi lain sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button