Semasa

Moderna tidak penuhi semua kriteria dos penggalak Covid-19 – FDA

NEW YORK : Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) Amerika Syarikat (AS) mengatakan Moderna Inc (MRNA.O) tidak memenuhi semua kriteria agensi untuk menyokong penggunaan dos penggalak vaksin Covid-19 atas alasan keberkesanan dua dos pertama suntikan cukup kuat.

Kakitangan FDA mengatakan dalam dokumen bahawa data bagi vaksin Moderna menunjukkan bahawa dos penggalak meningkatkan antibodi perlindungan, tetapi tiada perbezaan yang ketara terhadap tahap antibodi sebelum dan selepas suntikan.

Dokumen tersebut itu dikeluarkan dalam mesyuarat bersama penasihat pakar luar FDA untuk membincangkan dos vaksin yang meningkat.

Panel penasihat Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit A.S. (CDC) akan bermesyuarat minggu depan untuk membincangkan cadangan khusus mengenai individu yang boleh mendapat dos penggalak.

Moderna memohon kebenaran untuk dos penggalak 50 mikrogram, separuh kekuatan vaksin asal yang diberikan dalam dua suntikan dalam masa empat minggu.

Syarikat tersebut meminta pengawal selia untuk membersihkan suntikan ketiga untuk orang dewasa berusia 65 tahun ke atas, serta untuk individu berisiko tinggi, sama dengan kebenaran yang diperoleh oleh pesaingnya Pfizer Inc (PFE.N) dan BioNTech untuk vaksin mRNA mereka.

Pentadbiran Presiden Joe Biden mengumumkan rancangan awal tahun ini untuk memberikan dos penggalak kepada golonga dewasa, tetapi beberapa saintis FDA kemudian mengatakan dalam sebuah artikel The Lancet bahawa tiada bukti yang kukuh menyokong rancangan itu.

-AGENSI

 

 

 

Related Articles

Back to top button