PalestinSemasa

Namibia selar sokongan Jerman kepada Israel dalam kes pembunuhan beramai-ramai

Namibia berkata lewat Sabtu bahawa Jerman melakukan pembunuhan beramai-ramai pertama abad ke-20 di bumi Namibia dan “belum menebus sepenuhnya dosa pembunuhan beramai-ramai itu.”

Namibia menyelar sokongan Jerman terhadap serangan israel di Gaza, kata presiden Namibia dalam satu kenyataan di X.

Presiden Namibia, Hage Geingob, menyatakan “kebimbangan yang mendalam dengan keputusan mengejutkan yang disampaikan oleh Kerajaan Republik Persekutuan Jerman semalam, 12 Januari 2024, di mana ia menolak dakwaan yang dikemukakan oleh Afrika Selatan di hadapan Mahkamah Keadilan Antarabangsa. (ICJ) bahawa Israel sedang melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin di Gaza.”

Kenyataan itu menekankan kebimbangan, dengan menyatakan, “Mengabaikan kematian ganas lebih 23,000 rakyat Palestin di Gaza dan pelbagai laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang membimbangkan tentang kekurangan makanan dan perkhidmatan penting di Gaza…”

Jerman “telah memilih untuk mempertahankan tindakan genosida dan mengerikan Kerajaan israel terhadap orang awam yang tidak bersalah di Gaza dan Wilayah Palestin yang diiduduki,” tambahnya.

Terdahulu, Presiden Gaigob menyatakan, “Tiada manusia yang cintakan keamanan boleh mengabaikan pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan terhadap rakyat Palestin di Gaza.”

Pasukan kolonial Jerman melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap orang asli Herero dan Nama di Namibia antara tahun 1904 dan 1908. Sekurang-kurangnya 65,000 Herero dan 10,000 Nama kehilangan nyawa.

Akibat pembunuhan beramai-ramai, populasi Herero berkurangan sekurang-kurangnya 70 peratus, dan populasi Nama berkurangan sekurang-kurangnya 50 peratus.

Walaupun Jerman mengakui jenayah yang dilakukan di Namibia sebagai pembunuhan beramai-ramai pada 2021, ia enggan menerima tanggungjawab untuk ganti rugi.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button