DuniaSemasa

OIC tuntut tindak balas tegas terhadap provokasi bakar Al-Quran

ISTANBUL: Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) pada Selasa menuntut tindak balas yang tegas terhadap kejadian membakar salinan Al-Quran di Sweden, Belanda dan Denmark baru-baru ini.

Blok Islam itu menyuarakan pendirian bersama terhadap penodaan Al-Quran baru-baru ini dalam satu kenyataan selepas mengadakan pertemuan di Jeddah, Arab Saudi.

Mereka membincangkan kemungkinan tindakan yang boleh diambil oleh OIC terhadap pelaku serangan Islamofobia itu.

Setiausaha Agung OIC, Hissein Brahim Taha mengulangi kekecewaannya terhadap tindakan provokasi yang dilakukan oleh aktivis sayap kanan, menekankan bahawa tindakan berkenaan adalah perbuatan jenayah yang dilakukan dengan niat utama menyasarkan umat Islam, menghina agama, nilai suci mereka.

Setiausaha Agung itu menambah bahawa tindakan sengaja mencemarkan Al-Quran dan menghina Nabi Muhammad tidak boleh dilihat sebagai insiden kebiasaan Islamofobia.

Tindakan demikian merupakan penghinaan langsung kepada keseluruhan 1.6 bilion penduduk Islam, justeru Taha meminta semua pihak berkepentingan mengambil tindakan tegas, agar provokasi serupa tidak berulang pada masa hadapan.

Minggu lalu, pelampau Denmark-Sweden Rasmus Paludan dan Edwin Wagensveld, ahli politik Belanda dan ketua kumpulan Islamofobia Pegida, secara berasingan bertindak membakar kitab suci Islam di Sweden, Belanda dan Denmark.

BACA JUGA
Provokasi bakar Al-Quran, gabungan 30 NGO serah nota bantahan

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button