PalestinSemasa

Operasi Taufan Al-Aqsa ditunjang generasi muda Palestin

oleh: Nur Shahidaah

Berbagai  strategi peperangan telah dilaksanakan oleh kumpulan-kumpulan pejuang Islam Palestin seperti Hamas, hasil daripada  pengepungan ketat Israel ke atas Semenanjung Gaza selama 17 tahun yang lalu.

Menurut Save The Children, hampir separuh daripada 2.3 juta penduduk Palestin yang tinggal di Gaza hari ini adalah kanak-kanak. Fakta ini sering digunakan untuk menunjukkan penderitaan penduduk yang tidak pernah keluar dari semenanjung Gaza yang kecil, hanya seluas 365 kilometer persegi, kira-kira 141 batu persegi dengan jumlah kepadatan penduduk yang tinggi. 

Generasi muda Gaza ini, yang dilahirkan selepas pengepungan dikenakan, telah mengalami sekurang-kurangnya lima perang besar yang memusnahkan, di mana kanak-kanak seperti mereka, bersama-sama dengan ibu bapa dan saudara mara mereka, adalah mangsa peperangan yang sangat menderita. 

Ratusan pejuang yang melintasi sempadan Israel melalui empat titik kemasukan berbeza pada awal Sabtu lalu adalah orang muda  Palestin yang sama sekali tidak mengenal apa-apa selain perang, pengepungan, dan keperluan untuk melindungi satu sama lain. Mereka juga belajar cara bertahan hidup dengan cara yang sukar, meskipun terdapat kekurangan hampir segala-galanya di Gaza, termasuk air bersih dan akses perubatan.

Serangan mengejutkan pada Oktober 2023 ini, bagaimanapun, berkaitan langsung dengan peperangan Arab-Israeli Oktober 1973. Dengan memilih ulang tahun ke-50 yang dianggap oleh orang Arab sebagai kejayaan besar menentang Israel, serangan yang dimulakan oleh  pejuang Palestin adalah kerana ingin menyampaikan mesej yang jelas iaitu isu Palestin masih merupakan isu umat Islam secara keseluruhannya.

Sumber : Middle East Monitor

Related Articles

Back to top button