PalestinSemasa

Britian, sekutu israel turut cuak

Setiausaha Dalam Negeri United Kingdom, Suella Braverman, telah memberitahu polis di England dan Wales bahawa mengibarkan bendera Palestin dalam beberapa keadaan mungkin “tidak sah, seperti apabila bertujuan untuk mengagungkan tindakan keganasan”.

Menteri sayap kanan itu, yang terkenal dengan retorik anti-imigresennya, juga berkata pada hari Selasa bahawa “lagu seperti: ‘Dari sungai ke laut, Palestin akan bebas’ harus difahami sebagai ungkapan keinginan ganas untuk melihat Israel dipadamkan daripada dunia” dan meminta polis menyiasat sama ada penggunaannya boleh menjadi perbuatan jenayah yang memburukkan perkauman.

Rakyat Palestin dan penyokong mereka mengatakan bahawa laungan itu adalah mesej sokongan kepada rakyat Palestin yang tinggal di Israel serta Tebing Barat dan Gaza yang dijajah.

Surat Braverman datang di tengah-tengah percubaan yang semakin meningkat untuk membanteras ucapan dan protes pro-Palestin selepas serangan Hamas ke atas Israel pada hari Sabtu, dengan penunjuk perasaan mengibarkan bendera Palestin yang dituduh anti-Semitisme di beberapa negara , satu tuduhan yang ditolak oleh penyokong Palestin.

SUMBER : AL JAZEERA

Related Articles

Back to top button