Semasa

Dapatkan dos penggalak sebagai persediaan sambut Aidilfitri – KP Kesihatan

KUALA LUMPPUR : Orang ramai digesa mendapatkan dos penggalak vaksin Covid-19 secepat mungkin untuk perlindungan diri dan keluarga.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata langkah itu adalah sebahagian daripada usaha membantu umat Islam menikmati Hari Raya pada Mei akan datang.

“Sila dapatkan suntikan penggalak Covid-19 untuk keselamatan diri dan keluarga,”

Ciapan beliau di Twitter, “Ia adalah usaha kerjasama sebagai persiapan menyambut Hari Raya nanti, InsyaAllah.”

Malaysia memberikan kebenaran bersyarat untuk penggunaan semasa bencana melibatkan tiga jenis vaksin, termasuk Pfizer, Sinovac, dan AstraZeneca, berikutan pelancaran Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) pada 24 Februari tahun lepas.

Mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) pada 15 Jun tahun lalu pula memperuntukkan kelulusan sama kepada CanSino dan Johnson & Johnson (J&J), masing-masing jenis satu dos suntikan lengkap.

Vaksin J&J yang mendapat ‘lampu hijau’ pada 15 Jun lalu diperoleh kerajaan melalui pelan peruntukan vaksin COVID-19 global, COVAX dan berdasarkan kelulusan penggunaan kecemasan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Sebagai perbandingan, vaksin J&J atau Janssen yang baru dilesenkan diperoleh daripada firma Belgium.

Noor Hisham juga maklumkan bahawa setiap vaksinasi mempunyai kesan sampingan seperti sakit otot, demam, atau sakit kepala.

Walau bagaimanapun keadaan itu tidak membimbangkan.

“Insya-Allah, sedikit ketidakselesaan untuk hasil yang lebih baik,” katanya.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) merekodkan 19 kematian akibat Covid-19, menjadikan jumlah keseluruhan kematian akibat wabak itu meningkat kepada 31,781 orang, sehingga 7.48 pagi tadi,

Enam orang, atau 31.6 peratus, meninggal dunia sebelum dipindahkan ke hospital.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button