PalestinSemasa

‘Ini adalah kegagalan perisikan’: Reaksi terhadap serangan yang mengejutkan Israel

Ketika Israel terhuyung-hayang akibat serangan maut oleh kumpulan pejuang Palestin yang menerobos sekatan di sekitar Gaza, ketua pertahanan israel menghadapi persoalan tentang bagaimana serangan itu boleh berlaku.

Sehari selepas ulang tahun ke-50 Perang Oktober 1973 yang juga dikenali sebagai Perang Arab-Israel Yom Kippur, yang bermula apabila tentera israel yang tidak berjaga-jaga diserang oleh kereta kebal Syria dan Mesir.

“Ia kelihatan agak serupa dengan apa yang berlaku pada masa itu,” kata Jeneral bersara Giora Eiland, bekas ketua Majlis Keselamatan Negara Israel.

“Seperti yang kita dapat lihat, israel benar-benar terkejut dengan serangan yang diselaraskan dengan sangat baik,” katanya pada taklimat bersama wartawan.

Seorang jurucakap tentera berkata akan ada perbincangan mengenai persediaan perisikan “di jalanan”, tetapi buat masa ini, tumpuan adalah pada pertempuran.

“Kami akan bercakap mengenainya apabila kami perlu bercakap mengenainya,” katanya pada taklimat bersama wartawan. Israel sentiasa menganggap Hamas sebagai musuh ketatnya, tetapi sejak kerosakan teruk ke atas Gaza dalam serangan 10 hari pada 2021, Israel telah menggunakan taktik pujukan dan paksaan untuk mengekalkan kestabilan di kawasan yang dikepung itu.

Israel menawarkan insentif ekonomi, termasuk beribu-ribu permit kerja yang membenarkan penduduk Gaza bekerja di israel atau Tebing Barat yang dijajah, sambil mengekalkan sekatan yang ketat dan ancaman serangan udara yang berterusan.

Sejak 18 bulan lalu, ketika keganasan israel melanda Tebing Barat, Gaza agak sunyi, selain daripada pertempuran merentas sempadan yang melibatkan gerakan Jihad Islam yang lebih kecil, dengan gerakan Hamas yang sebahagian besarnya berada di luar.

Kerajaan sayap kanan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu sentiasa mengambil sikap tanpa kompromi terhadap kumpulan penentang Palestin, termasuk Hamas, yang telah mengawal Gaza sejak 2007.

Walau bagaimanapun, maruah pasukan keselamatan israel hancur apabila pejuang Hamas yang dianggarkan ratusan oleh tentera menembusi pagar keselamatan dan berkeliaran ke bandar.

“Ini adalah kegagalan perisikan; ia tidak boleh sebaliknya,” kata Jonathan Panikoff, bekas timbalan pegawai perisikan negara AS di Timur Tengah, yang kini berada di badan pemikir Majlis Atlantik.

Tentera israel mengalami kerugian besar, dan kumpulan penentang Palestin berkata mereka telah menangkap berpuluh-puluh askar israel.

Kumpulan pejuang Palestin turut merampas pos keselamatan, termasuk balai polis di bandar selatan Sderot dan menyerbu lintasan Erez.

Pada hari Sabtu, media Hamas mengedarkan rakaman yang menunjukkan pejuang berlari melepasi tembok konkrit di kawasan tersebut.

“Mereka sudah lama merancang perkara ini,” kata bekas Penasihat Keselamatan Negara Israel, Eyal Hulata.

“Jelas sekali, ini adalah serangan yang sangat terkoordinasi, dan malangnya, mereka dapat mengejutkan kami secara taktikal dan menyebabkan kerosakan yang dahsyat.”

SUMBER: REUTERS

 

Related Articles

Back to top button