PalestinSemasa

Palestin ke peringkat kalah mati Piala Asia ketika pemain masih risau dengan keadaan di Gaza

Kapten Palestin berkata pasukannya telah menunaikan “janji kepada rakyat Palestin” selepas mara ke pusingan kalah mati Piala Asia buat kali pertama.

Kemenangan 3-0 ke atas Hong Kong pada hari Selasa juga merupakan kemenangan pertama mereka dalam sejarah pertandingan dan cukup untuk mara ke pusingan 16 terakhir sebagai salah satu daripada empat pasukan terbaik tempat ketiga.

Oday Dabbagh adalah wira di Doha dengan dua gol, dan pada wisel penamat, pemain dan kakitangan Palestin meraikannya di atas padang, berpelukan dan mengibarkan bendera.

Emiriah Arab Bersatu mara di tempat kedua Kumpulan C walaupun tewas 2-1 kepada juara kumpulan Iran.

Kemenangan Palestin datang dengan latar belakang perang kejam Israel ke atas Gaza yang terkepung.

Pemain dan kakitangan Palestin telah kehilangan orang tersayang akibat pencerobohan Israel.

Kapten Musab Al-Battat berkata bahawa pemainnya telah menunaikan “janji yang kami buat kepada rakyat Palestin”.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang menyokong kami,” katanya. “Kami berjaya meletakkan senyuman di wajah mereka yang mengikuti kami… di dalam atau di luar Palestin.”

Keheningan sebelum perlawanan diselubungi oleh laungan “Bebaskan Palestin”.

Tidak ada pihak yang bermain lebih banyak perlawanan Piala Asia tanpa kemenangan daripada Hong Kong [12 perlawanan] atau Palestin [lapan], tetapi kemenangan akan menawarkan kedua-dua pihak peluang untuk mara ke pusingan 16 terakhir.

Pada minit ke-12, Palestin menjaringkan gol apabila Battat melakukan larian dari bek kanan dan melancarkan hantaran lintang ke dalam kotak penalti, yang ditanduk Dabbagh ke dalam jaring.

Mereka terus menuju kepada penyokong untuk meraikan, para pemain mengangkat tangan untuk membuat tanda-V.

‘Semuanya mungkin’

Sepanjang permainan, 6,568 orang di dalam Stadium Abdullah Bin Khalifa hampir semuanya menyokong Palestin.

Tetapi sekumpulan peminat Hong Kong yang padat dan riuh-rendah memberikan dorongan yang tidak berkesudahan untuk pemain dari selatan China.

Minit separuh masa kedua, Palestin menggandakan kelebihan mereka, Battat sekali lagi berlari dari sayap kanan, kali ini Zeid Qunbar menyambutnya untuk menjaringkan gol.

Palestin mendapat gol ketiga selepas sejam, percubaan jarak jauh Tamer Seyam terkena palang dan jatuh kepada Dabbagh, yang menoreh gol kedua perlawanan.

Mereka sempat khuatir pada minit kelapan masa tambahan apabila pengadil Shaun Evans menghadiahkan penalti kepada Hong Kong selepas semakan VAR.

Tetapi sepakan penalti Everton menerjah palang ketika Hong Kong menunduk pulang.

Jurulatih Makram Daboub berkata pasukannya “tahu perlawanan ini adalah penentu… terutamanya mengenai keadaan semasa yang sedang dilalui oleh Palestin”.

Melihat ke hadapan ke pusingan seterusnya, dia berkata dia realistik tentang cabaran itu, tetapi pasukannya “sangat yakin dengan kemampuan kami, dan segala-galanya mungkin pada pusingan kedua”.

Jurulatih Hong Kong Jorn Andersen mengecam ketidakupayaan pasukannya untuk mendapatkan gol pada peringkat pembukaan permainan, yang mungkin akan mengubah corak perlawanan.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button