PalestinSemasa

Israel tidak boleh ‘ada kuasa veto’ untuk halang pembentukan negara Palestin : EU

Ketua Hal Ehwal Luar EU Josep Borrell berkata bahawa Israel tidak boleh dibenarkan menyekat penubuhan negara Palestin selepas perang di Gaza.

“Satu perkara yang jelas — Israel tidak boleh mempunyai hak veto terhadap penentuan nasib rakyat Palestin,” kata Borrell pada sidang media Brussels dengan rakan sejawatannya dari Mesir pada hari Selasa.

“Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah berkali-kali  mengiktiraf hak rakyat Palestin bagi menentukan nasib mereka sendiri. Tiada siapa boleh memvetokannya.”

Komen itu dibuat selepas Borrell mempengerusikan rundingan antara 27 menteri luar EU dan diplomat tertinggi dari Israel, Pihak Berkuasa Palestin dan negara-negara Arab utama.

Borrell telah mengajukan pelan hala tuju yang melibatkan persidangan antarabangsa mengenai penyelesaian dua negara dan berkata keamanan perlu “dikenakan” ke atas Israel.

Menteri Luar Mesir Sameh Shoukry berkata terdapat “konsensus antarabangsa mengenai keperluan untuk menyelesaikan konflik berdasarkan penyelesaian dua negara”.

“Sudah tiba masanya untuk melaksanakannya dan masyarakat antarabangsa mempunyai cara, mempunyai sumber, mempunyai mekanisme untuk melakukannya,” katanya.

Netanyahu diserang

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mendapat kecaman daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan berselisih dengan sekutu utamanya Amerika Syarikat, dengan menolak seruan untuk negara Palestin.

Israel menegaskan serangan ketenteraannya di Gaza bertujuan untuk memusnahkan gerakan penentangan Palestin Hamas dan membebaskan tebusan yang ditangkap dalam serangan 7 Oktober.

Pengeboman tanpa henti Israel telah membunuh sekurang-kurangnya 25,490 orang di Gaza, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Serangan Hamas juga menyaksikan kira-kira 250 tebusan ditangkap, dan Israel berkata kira-kira 132 masih berada di Gaza.

Shoukry memberi amaran bahawa perpindahan penduduk Gaza dari wilayah itu “akan berlaku” jika bantuan kemanusiaan yang mencukupi tidak dibenarkan masuk.

“Menjadikan keadaan di Gaza tidak dapat didiami dengan sendirinya akan menyebabkan perpindahan,” katanya memberi amaran.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button