DuniaPalestin

Pasukan bola sepak kebangsaan Argentina batalkan perlawanan dengan Israel

BUENOS AIRES : Pasukan bola sepak kebangsaan Argentina membatalkan perlawanannya menentang Israel yang dijadualkan pada 6 Jun di Stadium Sami Ofer di Haifa.

Gesaan agar perlawanan itu dibatalkan dibuat oleh gerakan Boikot, Penjualan dan Sekatan (BDS) antarabangsa bersama Jawatankuasa Solidariti Palestin Argentina, serta pertubuhan hak asasi manusia dan perpaduan di negara Amerika Selatan itu.

Tuntutan itu dibuat sebagai jawapan kepada surat daripada Kelab Bola Sepak Al-Khader Palestin kepada pasukan kebangsaan Argentina.

Surat itu mendapat liputan meluas, apatah lagi kerana pemain Al-Khader FC Mohammad Ghneim, 19, dibunuh oleh rejim Israel pada April lalu.

Ia juga menyebut pembunuhan wartawan Al Jazeera Shireen Abu Akleh serta semua warga Palestin lain yang terbunuh di tanah yang diduduki mereka.

Surat itu ditujukan kepada presiden Persatuan Bola Sepak Argentina, Claudio Tapia.

“Simpan nombor 14 dalam fikiran anda,” kata Al-Khader FC dalam suratnya.

“Itu adalah nombor pasukan rakan sepasukan kita, Mohammad. Dia bukan lagi pemain tetapi anda boleh membantu untuk menghalang Israel daripada terus membunuh pemain muda Palestin kita.

Kelab itu memberitahu Amerika Selatan bahawa mereka tidak boleh “berdiam diri sementara pasukan yang sama pentingnya dengan Argentina membuat rancangan untuk datang ke sini  bermain perlawanan ‘persahabatan’ yang akan digunakan oleh Israel untuk membersihkan rejim apartheidnya.

Mohammad ditembak di belakang oleh askar Israel berhampiran rumah keluarganya, dan tidak jauh dari tembok apartheid Israel yang terkenal memusnahkan tanah kita, menceroboh ladang, mengambil sumber air dan memisahkan bandar-bandar Palestin antara satu sama lain.”

Pada Mac 2018, 134 kelab bola sepak menuntut Adidas supaya berhenti menaja Persatuan Bola Sepak Israel (IFA).

Malah, pemain Palestin sering dinafikan kebebasan untuk bermain dalam perlawanan mereka sendiri.

Lebih-lebih lagi, tentera Zionis Israel telah mengebom dan memusnahkan banyak padang bola sepak Palestin dan kemudahan sukan lain. Israel malah menghalang rakyat Palestin daripada mengimport kit bola sepak dan membangunkan kemudahan permainan dan latihan.


MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button