DuniaSemasa

PBB perlu berbuat lebih banyak, israel mesti dipertanggungjawabkan

SHAH ALAM: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) melalui pejabat Presidennya memuji keengganan ketua Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menarik balik kecaman terhadap serbuan rejim israel di Jenin.

Antonio Guterres, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu

“Kami menyokong Setiausaha Agung, Antonio Guterres kerana berdiri teguh di atas kebenciannya terhadap tindakan jenayah israel. Kami mengutuk Duta Israel PBB, Gilad Erdan yang mengecam Guterres atas kritikannya terhadap serangan tentera israel ke atas Jenin“, kata Presiden MAPIM Mohd Azmi Abdul Hamid atau Cikgu Azmi.

Tegas Cikgu Azmi, Tentera israel telah menggunakan kekerasan yang berlebihan dan mencederakan orang awam semasa serbuan dahsyat mereka ke atas kem pelarian Jenin di Tebing Barat yang dicerobohi.

“Kami, bagaimanapun, melihat bahawa PBB perlu melakukan lebih daripada sekadar kutukan. Serangan israel ke atas Jenin adalah jenayah perang yang jelas, israel tidak boleh dibiarkan tanpa hukuman kerana serangan biadabnya terhadap orang awam“, lantang Cikgu Azmi.

Tambahnya, dalam serangan itu, penduduk awam menjadi sasaran yang jelas. Ia menyebabkan lebih 100 orang awam cedera, mencabut ribuan penduduk, sekolah dan hospital rosak, dan rangkaian air dan elektrik terganggu.

Kredit foto Times of Gaza

Beliau berpendapat, Guterres betul bahawa serangan udara dan operasi darat di kem pelarian yang sesak adalah keganasan terburuk di Tebing Barat dalam beberapa tahun, dengan kesan ketara kepada orang awam.

Lebih teruk lagi, israel menghalang mereka yang cedera daripada menerima rawatan perubatan dan pekerja kemanusiaan daripada sampai kepada mereka yang memerlukan semasa serbuan tentera rejim.

Kredit foto twitter Mahmoud W

“Kami menolak sekeras-kerasnya dakwaan Erdan bahawa kritikan Guterres terhadap serangan tentera israel adalah memalukan, mengada-adakan dan benar-benar terpisah daripada realiti. israel-lah yang patut malu dengan tindakan pengecutnya kerana menyerang pelarian yang tidak berdaya di kem dengan pengeboman berat dari serangan udara dan darat serta serangan maut”, katanya.

Kekejaman israel jelas terbukti dengan fakta di lapangan yang tidak boleh dinafikan.

Kredit foto Times of Gaza

Dalam satu kenyataan pada hari Rabu, tiga pakar hak asasi manusia bebas berkata serangan udara israel dan tindakan darat di Jenin bersamaan dengan pelanggaran berat undang-undang antarabangsa dan piawaian mengenai penggunaan kekerasan dan mungkin merupakan jenayah perang.

Malangnya, Majlis Keselamatan tidak mengambil tindakan.

MAPIM menyeru PBB untuk mengambil israel untuk bertanggungjawab sepenuhnya atas kekejaman itu. Rejim israel mesti diseret ke The International Criminal Court (ICC) kerana jenayahnya dan langkah-langkah mesti diambil untuk mendakwa israel.

Menurut Cikgu Azmi, PBB telah melihat keganasan berterusan terhadap semua undang-undang antarabangsa oleh israel. israel sentiasa terlepas dari setiap tindakan jenayah, melanggar semua klausa hak asasi manusia dalam pengisytiharan PBB.

Bagi beliau, PBB tidak boleh bersikap double standard dalam bertindak balas terhadap tindakan jenayah israel. Kutukan masih jauh dari cukup. PBB mempunyai mandat untuk bertindak ke atas israel.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button