PalestinSemasa

PBB tingkatkan amaran ‘jenayah perang’ apabila 300+ mayat ditemui di kubur besar Gaza

Laporan mengenai kubur besar yang ditemui pada hujung minggu di Hospital Nasser dan Hospital Al Shifa di Bandar Gaza di mana mangsa ditemui dalam keadaan bogel dengan tangan diikat, menurut PBB, telah mencetuskan kebimbangan baharu tentang kemungkinan jenayah perang oleh israel berterusan ke atas enklaf yang dikepung.

“Pembunuhan dengan sengaja orang awam, tahanan, dan orang lain yang menjadi hors de combat [seseorang yang tidak boleh melawan] adalah jenayah perang,” kata ketua hak asasi PBB Volker Turk pada hari Selasa.

“Antara yang maut adalah orang tua, wanita dan pesakit yang cedera, manakala yang lain didapati terikat dengan tangan… diikat dan dilucutkan pakaian mereka,” tambah Ravina Shamdasani, jurucakap Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia.

AS kini telah mendapatkan maklumat daripada israel mengenai laporan “sangat membimbangkan” mengenai kubur besar di Palestin di mana pencerobohan israel dari darat, udara dan laut berterusan pada hari ke-200.

Kemarahan PBB datang selepas pemulihan ratusan mayat “terkubur jauh di dalam tanah dan ditutup dengan sisa” di Hospital Nasser di Khan Younis, tengah Gaza, dan di Hospital Al Shifa di Bandar Gaza di utara.

Ketua hak asasi manusia PBB menyatakan bahawa dia “ngeri” dengan kemusnahan kemudahan perubatan Nasser dan Al Shifa di Gaza dan laporan mengenai kubur besar yang mengandungi ratusan mayat di sana, menurut seorang jurucakap.

Sekurang-kurangnya 30 mayat rakyat Palestin ditemui dari dua kubur besar di Hospital Al Shifa minggu lalu berikutan pengepungan 14 hari israel ke atas hospital itu, yang terbesar di Gaza, pada Mac. Hospital itu sebahagian besarnya menjadi runtuhan selepas israel berundur pada 1 April.

Sekurang-kurangnya 283 mayat ditemui dalam kubur besar di Hospital Nasser di Khan Younis selepas tentera israel berundur dari bandar itu pada 7 April berikutan pencerobohan darat selama empat bulan, menurut agensi pertahanan awam Gaza.

Shamdasani, jurucakap agensi hak asasi manusia PBB, berkata pertubuhan hak asasi itu menimbulkan kebimbangan kerana beberapa mayat telah ditemui.

“Sesetengah daripada mereka diikat tangan, yang sudah tentu menunjukkan pelanggaran serius terhadap undang-undang hak asasi manusia dan undang-undang antarabangsa, dan ini perlu tertakluk kepada siasatan lanjut,” kata Shamdasani.

Beliau menambah bahawa pejabat hak asasi manusia PBB sedang berusaha untuk mengesahkan laporan pegawai Palestin, termasuk 30 mayat yang ditemui di Al Shifa.

Wartawan agensi berita Reuters mengesahkan pekerja kecemasan menggali mayat keluar dari tanah di runtuhan hospital Nasser.

‘Penderitaan yang tidak terkata’

Perkhidmatan Kecemasan Awam Gaza berkata pada hari Selasa, sejumlah 310 mayat telah ditemui di satu kubur besar di Nasser setakat ini dan dua lagi kubur telah dikenal pasti, tetapi belum digali.

Turk, yang diwakili oleh Shamdasani pada taklimat akhbar PBB, juga mengecam serangan israel ke atas Gaza dalam beberapa hari kebelakangan ini, yang katanya telah membunuh kebanyakan wanita dan kanak-kanak.

Shamdasani berkata pejabat hak asasi manusia PBB telah menerima laporan bahawa beberapa mangsa di kawasan Gaza lain Nur Shams telah dibunuh.

Francesca Albanese, pelapor khas PBB mengenai situasi hak di wilayah Palestin, berkata ini terdapat alasan yang munasabah untuk mempercayai israel melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin di Gaza.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button