PalestinSemasa

Pekerja bantuan PBB terbunuh dalam serangan israel ke atas Gaza

Sebelas pekerja agensi pelarian Palestin PBB telah terbunuh dalam serangan udara Israel ke atas Gaza yang terkepung sejak Sabtu, dan lima anggota Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa turut terbunuh dalam konflik itu, kata pertubuhan itu.

“Kami sangat sedih untuk mengesahkan bahawa 11 rakan sekerja UNRWA telah terbunuh sejak 7 Oktober di Semenanjung Gaza,” kata UNWRA dalam satu kenyataan pada hari Rabu.

Ia tidak menyatakan sama ada mereka warga Palestin atau warga asing tetapi berkata mereka termasuk lima guru di sekolah UNRWA, seorang pakar sakit puan, seorang jurutera, seorang kaunselor psikologi dan tiga kakitangan sokongan.

“Ada yang terbunuh di rumah mereka bersama keluarga mereka. UNRWA meratapi kehilangan ini dan berduka dengan rakan sekerja kami dan keluarga,” katanya.

Persekutuan Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa (IFRC) berkata dalam satu kenyataan berasingan bahawa lima anggotanya – empat di Gaza dan seorang di Israel – telah terbunuh.

IFRC berkata bahawa empat paramedik Bulan Sabit Merah Palestin terbunuh apabila ambulans mereka dilanggar dalam dua insiden berbeza pada hari Rabu.

 

Beribu-ribu pelarian

UNRWA (Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat) juga berkata hampir 175,500 orang pelarian berlindung di 88 sekolahnya di seluruh Gaza.

“Jumlahnya terus meningkat apabila serangan udara berterusan daripada Tentera Udara Israel,” katanya.

“Kakitangan UNRWA bekerja sepanjang masa untuk memenuhi keperluan orang yang dipindahkan di tempat perlindungan. Bagaimanapun, ada yang terlalu sesak dan mempunyai ketersediaan makanan yang terhad, barangan asas lain dan air yang boleh diminum.”

Ditubuhkan pada 1949 berikutan perang Arab-Israel pertama, UNRWA menyediakan perkhidmatan awam termasuk persekolahan, penjagaan kesihatan asas dan bantuan kemanusiaan di Gaza yang terkepung, Tebing Barat yang dijajah, Jordan, Syria dan Lubnan.

UNRWA berkata dua sekolahnya telah terjejas akibat serangan udara, menjadikan bilangan kemudahannya yang terjejas akibat konflik itu kepada 20. Semua sekolah yang dikendalikannya di seluruh Gaza kekal ditutup.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button