PalestinSemasa

Hamas tunjuk video pembebasan seorang wanita dan dua kanak-kanak israel

Briged Qassam Hamas telah mengeluarkan video yang menunjukkan pembebasan seorang tebusan wanita dan dua kanak-kanak.

Rakaman yang disiarkan di Al Jazeera pada malam Rabu dirakam dari jauh, menunjukkan video wanita yang tidak dikenali dan kanak-kanak itu dari belakang.

Lelaki itu, mungkin pejuang Hamas , dilihat berjalan pergi selepas meninggalkan mereka di kawasan lapang berhampiran pagar, yang menjadi sempadan antara Israel dan Gaza.

Tidak jelas bila video itu dirakam. Pihak berkuasa Israel masih belum mengulas mengenai video tersebut.

Dalam satu kenyataan, Briged Qassem, sayap bersenjata Hamas, berkata wanita itu adalah warga Israel.

“Seorang peneroka Israel dan dua anaknya dibebaskan selepas mereka ditahan semasa pertempuran,” kata kenyataan itu, menurut laporan agensi berita AFP.

“Gambar-gambar itu masih tersebar di seluruh negara, ia baru sahaja disiarkan di Al Jazeera, orang ramai hanya cuba mencerna apa yang mereka lihat,” katanya, sambil menambah bahawa terdapat reaksi “konflik” setakat ini.

Dianggarkan 150 tawanan telah ditangkap oleh Hamas pada hari Sabtu dalam serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas Israel, yang serta-merta mengisytiharkan perang ke atas Gaza.

Pengeboman berterusan Israel selama lima hari telah membunuh lebih 1,050 orang, termasuk ratusan orang awam, dan mencederakan lebih 5,000 yang lain di Gaza, kata kementerian kesihatannya.

Agensi pelarian Palestin Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan 250,000 orang telah dipindahkan di enklaf Palestin yang dikepung oleh Israel, mewujudkan apa yang dikatakan pemerhati sebagai “malapetaka kemanusiaan” .

Tentera Israel berkata lebih daripada 1,200 orang, termasuk 155 tentera, telah mati di Israel sejak Sabtu.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button