DuniaInspirasi

Pemandu teksi berjaya menghafaz 30 juz al-Quran ketika memandu.

Kejayaan daripada usaha yang tidak putus.

LONDON : Menakjubkan! Seorang pemandu teksi di England, Aboo Hafsah, 30, berjaya menghafaz seluruh al-Quran dalam tempoh hanya tiga tahun ketika sedang membawa teksi.

Beliau berkongsi rahsia kejayaan menerusi pautan video tentang cara bagi menghafaz 30 juz al-Quran dengan mudah dan berkesan ketika sedang melakukan sesuatu pekerjaan.

Video tersebut boleh ditonton di sini :

“Saya tidak pasti sama ada saya perlu membuat video tentang ini ataupun tidak, kerana terdapat unsur riya yang boleh timbul dalam diri,” katanya.

“Baginda Nabi Muhammad (SAW) telah mengajar kita supaya berwaspada akan syirik yang tersembunyi apabila kita beramal atau berbuat baik kerana manusia, bukan kerana Allah,” jelasnya.

Pelbagai soalan sering diajukan kepada beliau antaranya, “Saya berumur 17, saya berumur 25, saya berumur 28, adakah sudah terlambat untuk saya menghafaz seluruh al-Quran?”

Jawab beliau, “Tidak.”

“Caranya adalah dengan menambah ayat demi ayat ketika sedang melakukan pekerjaan sehingga tanpa kita sedar, satu muka surat al-Quran telah pun kita hafal,” ujarnya.

“Hanya dengan mengulangi cara tersebut dalam masa 20 hari kita akan mendapat satu juz dan ini bermaksud dalam setahun setengah anda akan menghafal seluruh ayat al-Quran, Insya Allah,” kata pemuda itu.

Apabila melihat pada ruangan komen, majoritinya warga netizen terinspirasi dengan cara pemandu teksi itu berjaya menghafaz 30 juz al-quran.

Oleh demikian, jangan sesekali kita berputus asa hanya kerana sudah lanjut usia dan berasa seolah tidak layak untuk menghafaz ayat-ayat suci al-Quran.

Allah telah menganugerahi umat manusia dengan kitab suci al-Quran yang mempunyai ayat mudah untuk dibaca dan dibuat hafalan.

Oleh Faiz Danial – Wartawan Pelatih Ummah Today

Related Articles

Back to top button