DuniaPalestinSemasa

Tahanan Palestin dipaksa makan bagi hentikan mogok lapar

RAMALLAH : Jawatankuasa Hal Ehwal Tahanan dan Bekas Tahanan mengatakan bahawa doktor Israel di hospital Kaplan memberi makan secara paksa kepada tahanan, Miqdad Qawasmi bagi menghentikan mogok laparnya.

Jawatankuasa itu menambah bahawa usaha untuk memberi makan secara paksa Qawasmi dilakukan ketika dia diikat di tempat tidurnya di ICU hospital Kaplan.

Miqdad Qawasmi telah melakukan mogok makan selama 91 hari sehingga menyebabkan keadaan kesihatannya semakin merosot menderita penurunan berat badan yang melampau, sesak nafas, sakit di seluruh tubuhnya, keletihan, penglihatan kabur, dan menghadapi bahaya kematian mengejut.

Jawatankuasa itu mengatakan bahawa tiga tahanan Israel mengelilingi biliknya dan sengaja makan di hadapannya. Ia menambah bahawa lengan kanan dan kaki kirinya digari di tempat tidurnya sepanjang masa.

Memberi makan secara paksa adalah amalan memberi makan kepada seseorang tanpa kehendaknya.

Kebiasaannya ia dilakukan dengan membekalkan bahan melalui tabung plastik yang disalurkan melalui hidung atau mulut ke dalam perut.

Ia dilarang sejak tahun 1975 oleh Deklarasi Tokyo Persatuan Perubatan Dunia dan dikategorikan sebagai penyeksaan, sehingga mengakibatkan pendarahan yang teruk dan penyebaran pelbagai penyakit.

_____________________________________

MASA UNTUK BERTINDAK!
Sumbangan anda untuk rakyat Palestin yang menderita sangat diperlukan.

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

 

 

Related Articles

Back to top button