PalestinSemasa

Pemuda ditembak ‘point blank’ oleh israel, dibiar tanpa rawatan

TEBING BARAT: Seorang pemuda Palestin berusia 23 tahun yang disahkan identiti sebagai Ammar Mufleh ditembak ‘point blank‘ sebentar tadi oleh tentera penceroboh israel dan kemudiannya dibiarkan tanpa rawatan.

Kejadian yang berlaku pada Jumaat di bandar Huwara, Nablus bahagian utara Tebing Barat itu turut dikongsi oleh rakyat Malaysia yang tinggal di Gaza, Nadir Al-Nuri melalui akaun facebook rasminya.


“Kalau merasa sesak, alihkan matamu seketika melihat nasib saudaramu di Palestin.  Moga engkau akan bangkit & terus berjuang,” tulis Nadir untuk tatapan pengikutnya.

Media Palestin, Times of Gaza turut memuatnaik detik-detik pemuda Palestin itu ditembak bertubi-tubi tanpa belas kasihan. Tiada laporan lanjut dinyatakan tentang punca pemuda itu diperlakukan dengan kejam sedemikian.

Malah, pasukan pendudukan israel dilihat menghalang bantuan paramedik yang datang dalam usaha memberikan rawatan awal kepada pemuda Palestin yang jelas menjadi mangsa kezaliman dan tidak berperikemanusiaan tentera penceroboh.

BACA JUGA
Pemuda Palestin bangkit, tidak gentar serangan zionis israel

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button