PalestinSemasa

Pendakwa ICC mohon waran tangkap untuk Netanyahu dan Gallant

Ketua pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa berkata beliau sedang mendapatkan waran tangkap bagi pemimpin israel, termasuk Perdana Menteri israel Benjamin Netanyahu, berhubung tindakan mereka semasa perang tujuh bulan israel ke atas Gaza.

Karim Khan berkata pada hari Isnin bahawa dia percaya Netanyahu, dan Menteri Pertahanannya Yoav Gallant bertanggungjawab atas jenayah perang dan jenayah kemanusiaan di Gaza.

Pendakwa raya meminta waran daripada panel praperbicaraan tiga hakim, yang mengambil masa purata dua bulan untuk mempertimbangkan bukti dan menentukan sama ada prosiding boleh diteruskan.

israel bukan ahli mahkamah, dan walaupun waran tangkap dikeluarkan, Netanyahu dan Gallant tidak menghadapi sebarang risiko segera untuk didakwa.

Tetapi pengumuman Khan memperdalam pengasingan israel ketika ia meneruskan peperangannya, dan ancaman penangkapan boleh menyukarkan pemimpin israel untuk pergi ke luar negara.

‘Hukuman kolektif’

Bercakap mengenai tindakan israel, Khan berkata dalam satu kenyataan bahawa kesan penggunaan kelaparan sebagai kaedah peperangan, bersama-sama dengan serangan lain dan hukuman kolektif terhadap penduduk awam Gaza adalah akut, boleh dilihat dan diketahui secara meluas. Ia termasuk kekurangan zat makanan, dehidrasi, penderitaan yang mendalam dan peningkatan jumlah kematian di kalangan penduduk Palestin, termasuk bayi, kanak-kanak lain, dan wanita.”

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan agensi bantuan lain telah berulang kali menuduh israel menghalang penghantaran bantuan sepanjang perang. israel menafikan perkara ini, mengatakan tiada sekatan ke atas bantuan memasuki Gaza dan menuduh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu gagal mengagihkan bantuan. PBB berkata pekerja bantuan telah berulang kali diserang israel, dan juga mengatakan pertempuran berterusan dan ketiadaan keselamatan telah menghalang penghantaran.

Pendakwa raya juga berkata bahawa mereka telah memohon waran tangkap untuk tiga pemimpin Hamas.

Selepas tempoh singkat sokongan antarabangsa untuk perangnya, israel telah menghadapi kritikan yang semakin meningkat apabila perang berlarutan dan angka kematian telah meningkat.

israel juga menghadapi kes Afrika Selatan di Mahkamah Keadilan Antarabangsa yang menuduh israel melakukan pembunuhan beramai-ramai. israel menafikan tuduhan itu.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button