PalestinSemasa

Amerika terus berat sebelah, nafi genosid oleh israel

Presiden AS Joe Biden telah mempertahankan pembunuhan beramai-ramai israel yang berterusan di Gaza yang terkepung, dengan mengatakan bahawa apa yang berlaku di enklaf yang disekat itu adalah “bukan pembunuhan beramai-ramai.”

“Biar saya jelaskan: bertentangan dengan dakwaan terhadap israel yang dibuat oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa, apa yang berlaku bukanlah pembunuhan beramai-ramai. Kami menolaknya,” kata Biden pada sambutan Bulan Warisan Yahudi Amerika di Rumah Putih.

Biden juga menolak keputusan pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa [ICC] Karim Khan untuk mendapatkan waran tangkap untuk sepasang pegawai kanan israel termasuk Perdana Menteri Benjamin Netanyahu.

“Biar saya jelaskan: kami menolak permohonan ICC untuk waran tangkap terhadap pemimpin israel. Apabila waran ini terpakai, tidak ada persamaan antara israel dan Hamas,” tambahnya.

Sejak Oktober tahun lalu, israel telah membunuh sekurang-kurangnya 35,562 orang – kebanyakannya bayi, kanak-kanak dan wanita – dan mencederakan lebih 79,652, manakala kira-kira 10,000+ rakyat Palestin dianggarkan tertimbus di bawah serpihan rumah yang dibom.

Di Tebing Barat yang diduduki, hampir 500 rakyat Palestin telah dibunuh dan beribu-ribu cedera sejak 7 Oktober, bersama dengan penahanan setiap hari oleh pasukan pendudukan israel.

Kira-kira 85 peratus daripada 2.4 juta penduduk Gaza yang terdiri daripada 2.4 juta rakyat Palestin telah meninggalkan rumah mereka sejak permulaan pencerobohan israel, dengan ramai yang berpindah secara paksa beberapa kali. israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Ramai pakar mengatakan dasar pembunuhan beramai-ramai israel di Gaza telah pun mengambil kira kadar genosid semasa perang berlangsung.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button