Covid19DuniaSemasa

Petugas kesihatan Filipina adakan tunjuk perasaan

Follow kami di https://t.me/UmmahTodayNews
Informasi berita ummah bagi perkembangan semasa dalam arus perjuangan ummah

Platform medsos : https://linktr.ee/UmmahToday

MANILA : Isu penyelewengan dana Covid-19 yang timbul di Filipina menimbulkan kemarahan dalam kalangan pekerja sektor kesihatan yang melakukan protes bagi melunaskan bayaran imbuhan di kala kenaikan kes varian Delta.

Penunjuk perasaan yang memakai kelengkapan perlindungan diri (PPE) berkumpul di Jabatan Kesihatan (DOH) sambil memegang papan tanda yang menuntut elaun risiko, dan peletakan jawatan Setiausaha Kesihatan Francisco Duque.

Duque berulang kali menolak desakan perletakan jawatan dirinya dan menegaskan bahawa beliau masih mendapat kepercayaan Presiden Rodrigo Duterte.

Filipina kini telah melepasi angka dua juta dalam kes jangkitan koronavirus dan hampir satu perempat dari mereka direkodkan adalah sekitar bulan Ogos.

“Amat menyedihkan bahawa ramai antara kita meninggal dunia, jatuh sakit, dan banyak yang berhenti  atau memilih untuk bersara lebih awal, namun kami masih melutut di hadapan DOH untuk memberi kita faedah,” Robert Mendoza, presiden Perikatan Perikatan Pekerja Kesihatan, kata dari belakang trak pikap.

Pada Selasa, wakil Pertubuhan Kesihatan Sedunia di negara itu telah mengumumkan bahawa varian Delta kini menjadi kes dominan di Filipina.

“Sudah tentu, dengan jumlah seperti ini, kami dalam komuniti menyampaikan varian Delta, ”kata Dr Rabindra Abeyasinghe dalam taklimat media.

Walaupun terdapat lonjakan kes sejak akhir-akhir ini, Presiden Duterte mempertahankan pentadbirannya dalam mengawal pandemik ini.

Beliau memberi Kementerian Kesihatan 10 hari bermula 21 Ogos untuk membayar kakitangan kesihatan, berikutan desakan jururawat untuk berhenti kerja dan amaran mogok oleh kesatuan pekerja, namun lebih daripada 100,000 daripadanya masih belum menerima bayarannya.

Duterte juga berdiri sebagai Setiausaha Kesihatan Duque semasa desakan pengunduran dirinya, yang terakhir setelah juruaudit negara menandakan “kekurangan” dalam perbelanjaan COVID-19 lebih dari $ 1billion.

Juruaudit kerajaan sebelum ini mendapati bahawa berlakunya pembaziran oleh kerajaan dengan membeli topeng pelitup muka dan alat pelindung diri yang terlalu mahal untuk pekerja kesihatan

Laporan audit juga mendedahkan bahawa jabatan kesihatan gagal mengagihkan dana mencecah berbilion peso yang sepatutnya disalurkan kepada sektor kesihatan.

Dalam pada itu, Senator pembangkang Risa Hontiveros mendakwa bahawa eksekutif syarikat yang memenangi kontrak untuk membeli peralatan yang terlalu mahal mempunyai rekod jenayah dan waran tangkap di Taiwan. Individu-individu tersebut juga mempunyai hubung kait dengan seorang warga China yang rapat dengan Duterte.

Duque pada hari Rabu memberitahu agensi berita Reuters bahawa pemerintah sedang berusaha untuk melepaskan faedahnya tetapi meminta lebih banyak masa.

Persatuan Jururawat Filipina mengadakan tunjuk perasaan bagi menuntut kondisi kerja yang lebih baik dan pertambahan kakitangan di hospital susulan hampir sepertiga daripadanya telah mencapai “tahap kritikal”.

-AGENSI

Oleh Hafeez Anuar

Related Articles

Back to top button