Semasa

Pfizer uji vaksin untuk varian Omicron

WASHINGTON : Pfizer kini mendaftarkan individu dewasa yang sihat bagi menguji vaksinasi Covid-19 yang dirumus semula dan membandingkannya dengan suntikan asal menggunakan varian Omicron.

Kajian itu didedahkan pada hari Isnin oleh syarikat farmaseutikal itu dan rakan kongsinya, BioNTech.

Pembuat vaksin berpangkalan di Amerika Syarikat itu sudah mengemas kini vaksin Covid-19 yang dikeluarkan untuk lebih sepadan dengan varian Omicron sekiranya pihak berkuasa kesihatan global memutuskan perubahan itu diperlukan.

Walaupun pada mereka yang telah menerima vaksin, Omicron lebih berkemungkinan menyebabkan penyakit berbanding varian sebelumnya, tetapi masih tiada perbezaan yang jelas terhadap vaksin yang diubah oleh firma itu.

Beberapa cabaran utama yang dinilai oleh pihak berkuasa termasuk menangani lonjakan Omicron, yang telah menyaksikan pengurangan mutasi. Juga tiada cara bagi mengetahui sama ada varian seterusnya akan serupa dengan Omicron atau berbeza sama sekali.

Vaksin Covid-19 yang asal masih berkesan dalam mencegah penyakit serius dan kematian.

Peningkatan dos penggalak sebelum ini telah ditunjukkan dalam kajian di Amerika Syarikat dan di peringkat antarabangsa bagi menambah perlindungan penyakit serta meningkatkan peluang bagi mengelak jangkitan, malah penyakit yang lebih ringan.

“Kami menyedari keperluan untuk bersedia sekiranya liputan ini berkurangan dari semasa ke semasa dan mungkin membantu menangani Omicron serta variasi tambahan pada masa hadapan,” kata Ketua Penyelidikan Vaksin Pfizer, Kathrin Jansen.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button