Semasa

Wartawan Gaza kongsi kengerian bekerja di tengah sengitnya serangan israel

Beratus-ratus wartawan Palestin terpaksa menyelamatkan diri ke selatan dari Kota Gaza dan bekerja dalam ketakutan ketika serangan udara Israel membadai wilayah itu.

Khemah di halaman hospital telah menjadi bilik berita mereka pada siang hari dan asrama pada waktu malam.

Ada yang bekerja untuk media tempatan dan yang lain untuk organisasi berita antarabangsa. Tetapi semua mengalami ujian yang sama ketika mereka cuba melakukan pekerjaan mereka di tengah-tengah keganasan dan penderitaan yang disebabkan oleh perang Israel ke atas Gaza.

Pengeboman udara dan artileri Israel sejak 7 Oktober telah menyebabkan lebih 6,500 rakyat Palestin terbunuh, termasuk kira-kira 2,700 kanak-kanak.

Sejak perang meletus, kesatuan wartawan Palestin memberitahu bahawa lebih daripada 22 anggotanya telah terbunuh di wilayah itu.

Wakil media di wilayah Palestin pernah bekerja dari pejabat di Kota Gaza. Tetapi pengeboman Israel yang memusnahkan banyak bangunan, memaksa organisasi berita menghantar pasukan mereka ke selatan, walaupun serangan Israel mengenai sasaran di seluruh wilayah.

Bekerja dari khemah

Ratusan wartawan kini berada di bawah kanvas di hospital Nasser di bandar selatan Khan Yunis.

Apabila mereka tidak keluar melaporkan berita, mereka menggunakan khemah untuk bekerja pada siang hari dan tidur pada waktu malam, jika bunyi pengeboman membenarkan.

Hospital penuh dengan wanita dan lelaki berjaket flak yang dicop “PRESS”, serta topi keledar di kepala mereka kerana letupan maut kerap berlaku.

Masalah komunikasi

Menurut wartawan TRT World Türkiye, Nizar Saadawi, 36, terdapat “masalah komunikasi yang disebabkan oleh serbuan yang mensasarkan rangkaian”.

“Mengekalkan hubungan dengan rakan sekerja, keluarga dan sumber kami menjadi sukar,” katanya.

“Apabila ia bermula, saya tidur dengan jaket flak saya di tempat letak kereta di antara kenderaan, tetapi beberapa hari lalu kami berjaya mendapatkan tilam dan memasang khemah dengan terpal,” kata Saadawi.

Tidur di dalam kereta

Hospital Nasser juga kini menempatkan kira-kira lebih 30,000 penduduk Palestin yang kehilangan tempat tinggal akibat perang.

Keadaan kebersihan adalah asas, tetapi sekurang-kurangnya ada penjana elektrik di hospital bermakna wartawan boleh mengecas telefon, komputer riba, kamera dan peralatan lain yang membolehkan mereka terus melakukan tugas.

Bekalan air sering dipotong dan tanpa pancuran mandi, cara membersihkan diri menjadi sangat asas.

Di dalam khemah, ada yang tidur di atas tilam, yang lain di atas tanah, menutup diri dengan apa sahaja yang mereka boleh.

Untuk mendapatkan privasi, ramai wanita tidur di dalam kereta mereka yang diletakkan di kawasan hospital.

“Sudah dua minggu saya bekerja dari hospital Nasser,” kata Wissam Yassin kepada AFP. Dia bekerja untuk saluran televisyen berbahasa Arab AS Alhurra.

“Saya tidur di dalam kereta. Saya minum sedikit air supaya tidak perlu ke tandas,” katanya.

“Pengeboman berlaku di sekeliling kami. Beberapa kali kami terpaksa meninggalkan kamera kami dan tidak ke udara untuk siaran langsung.

“Untuk mandi saya pergi ke rumah keluarga yang saya tidak kenal berhampiran hospital, dan pada waktu petang saya tidur dalam kereta.”

Yassin telah membuat liputan beberapa serangan Israel terhadap Gaza, tetapi berkata dia “tidak pernah mengalami keadaan yang begitu sukar”.

“Saya meninggalkan rumah saya di Gaza pada pagi 7 Oktober dan tidak pulang sejak itu,” katanya.

“Kadang-kadang saya tidak menjawab panggilan daripada anak perempuan saya yang berusia sembilan tahun, Bana kerana tangisannya menyayat hati dan saya tidak mempunyai kata-kata untuk menenangkannya.”

Houda Hijazi, 25, dibesarkan di Sepanyol dan berpindah ke Gaza lima tahun lalu di mana dia bekerja sebagai wartawan untuk penyiar bahasa Sepanyol.

Dia juga antara kontinjen wartawan yang bekerja dari halaman hospital. Hijazi meninggalkan keluarganya di Gaza City kerana kekurangan tempat tinggal di Khan Yunis.

“Ia adalah perang besar pertama yang terpaksa saya liputi,” kata Hijazi kepada AFP.

Ketakutan yang sentiasa hadir

“Ia adalah situasi yang tragis dan saya tidak dapat berjumpa keluarga saya selama dua minggu. Saya sentiasa memikirkan mereka dan itu hanya menambah tekanan kepada saya,” katanya.

Hijazi juga mempunyai kewarganegaraan Sepanyol, dan secara teorinya dia boleh meninggalkan Gaza jika sempadan Rafah dengan Mesir dibuka.

Tetapi dia bertekad untuk kekal, “dan melakukan kerja saya”.

“Tetapi saya akan mengeluarkan keluarga saya jika boleh,” katanya.

“Saya berjaya mandi setiap dua atau tiga hari di dalam hospital, di bilik air yang dikhaskan untuk kakitangan, akuinya.

Para wartawan bekerja dalam bayang-bayang ketakutan. Pada hari Rabu, penyiar Al Jazeera yang berpangkalan di Qatar mengumumkan bahawa isteri, anak lelaki dan perempuan Wael Al Dahdouh, ketua wartawan bahasa Arabnya di Gaza, telah terbunuh dalam serangan udara Israel.

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button