Covid19EkonomiPolitikSemasa

PM, anggota pentadbiran negara – ikrar komited bawa negara kepada keadaan normal

Covid-19 belum berakhir, gesa rakyat terap kebiasaan baharu

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berikrar seluruh anggota pentadbiran negara kekal komited untuk membawa Malaysia kembali kepada keadaan normal selepas terjejas ekoran penularan wabak COVID-19.

Beliau melafazkan ikrar berkenaan pada Istiadat Menghadap dan Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan 2020 bersempena Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong di Istana Melawati hari ini, di Putrajaya.

Perdana Menteri turut mempersembahkan ucapan tahniah kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan Tahun 2020 sempena Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong.

Tambah Perdana Menteri perjuangan memerangi wabak virus COVID-19 masih belum berakhir.

Selain usaha-usaha kerajaan, katanya kejayaan negara memerangi COVID-19 dalam fasa pemulihan adalah bergantung kepada kesedaran, sikap dan amalan setiap rakyat di negara ini.

“Kerajaan akan terus berusaha membendung wabak ini di samping menggesa rakyat menerap kebiasaan baharu termasuk mengamalkan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan dalam kehidupan harian,” katanya.

Muhyiddin berkata kawalan di pintu-pintu masuk negara akan terus diperketatkan dan kerajaan juga telah mendahului usaha dan kerjasama dengan negara lain untuk memperoleh vaksin COVID-19.

“Patik bersama anggota pentadbiran negara komited untuk membawa negara kembali kepada keadaan normal…rakyat bebas bergerak, perindustrian dan perniagaan berjalan dengan lancar, hasil pertanian dan komoditi dapat dituai dan dijual, anak-anak kembali ke sekolah atau universiti untuk belajar, aktiviti sukan dan riadah dapat dilaksanakan dan sebagainya,” katanya.

Untuk tujuan tersebut, beliau berkata kerajaan akan memberi tumpuan kepada pelaksanaan program dan projek yang akan membawa kebaikan kepada rakyat dan negara.

Pada masa yang sama, Muhyiddin berkata keselamatan negara daripada ancaman sama ada dari dalam mahupun luar juga akan terus diperkukuh, selaras dengan titah Seri Paduka berkenaan betapa penting kedaulatan pertiwi terus dijaga.

“Tidak ketinggalan juga kerajaan ke bawah duli tuanku akan meneruskan agenda memperkasakan integriti dan tadbir urus di semua peringkat pentadbiran termasuk dalam kalangan rakyat,” katanya.

Bagi merancakkan semula ekonomi negara, beliau berkata inisiatif Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan PRIHATIN Tambahan serta Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) yang berjumlah RM295 bilion, bersamaan 17 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara telah diperkenalkan yang memberi manfaat kepada sebahagian besar rakyat.

                 

“Jumlah pakej-pakej rangsangan ekonomi tersebut merupakan antara yang tertinggi di dunia dan paling tinggi dalam kalangan negara sedang membangun. Dianggarkan pakej-pakej rangsangan tersebut mampu menyumbang lebih kurang tiga peratus daripada KDNK negara pada tahun ini,” katanya.

Menurutnya, sejak sektor-sektor ekonomi dibuka semula pada Jun lepas, seramai 15.7 juta pekerja telah kembali bekerja.

“Ekonomi negara kita sudah mula rancak dan insya-Allah dengan usaha dan sokongan semua pihak, ekonomi negara dapat pulih dengan lebih cepat,” katanya.

Beliau berkata semua kementerian dan jabatan juga diminta melihat semula undang-undang, peraturan dan SOP masing-masing bagi menyediakan perkhidmatan yang cekap dan pantas terutama di era pasca-COVID-19 yang memerlukan pentadbiran kerajaan yang pantas dan responsif.

— BERNAMA

 

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button