PalestinSemasa

Polis israel halau jemaah Palestin dari memasuki Masjid Al Aqsa

BAITULMAQDIS: Kata kunci ‘Al-Aqsa Mosque‘ menjadi bualan di platform twitter ketika ini apabila puluhan penceroboh israel bersama polis mereka merempuh masuk ke perkarangan Masjid Al-Aqsa di sini yang diduduki secara berkumpulan, beberapa jam selepas polis mengusir secara paksa ratusan jemaah Islam dari tapak suci itu, menurut sumber tempatan.

Pihak berkuasa Wakaf Islam yang dikendalikan Jordan, yang bertanggungjawab ke atas tapak suci itu, berkata berpuluh-puluh peneroka israel memasuki perkarangan itu melalui Pintu Maghribi dan melakukan ritual di sana di bawah perlindungan ketat oleh polis israel.

Pada awal pagi, polis israel menyerbu tapak suci itu dan mengusir secara paksa jemaah Islam yang telah berjaga sepanjang malam di sana untuk beribadat semasa bulan suci Ramadan.

Polis israel dengan zalim menyerang beberapa jemaah Islam yang tinggal di tapak suci semasa kehadiran penceroboh yahudi israel, di tengah-tengah percubaan pihak berkuasa pendudukan untuk mengenakan pembahagian sementara tapak suci antara orang Islam dan yahudi.

Beratus-ratus pegawai polis israel turut dikerahkan merentasi Kota Lama Baitulmaqdis menjelang perayaan paskah yahudi, yang akan disambut Rabu depan, ketika umat Islam masih dalam bulan Ramadan.

Sejak 2003, pihak berkuasa pendudukan israel telah membenarkan peneroka memasuki kawasan itu hampir setiap hari, dengan mengecualikan hari Jumaat, hari rehat dan ibadat umat Islam.

Wakaf Islam berkali-kali menyifatkan kehadiran peneroka di Masjid Al-Aqsa sebagai provokatif, mengatakan bahawa jemaah dan pengawal Palestin di Al-Aqsa berasa tidak selesa dengan kehadiran polis serta penjajah israel melawat tapak suci Islam itu.

israel menawan Baitulmaqdis Timur, di mana terletaknya Masjid Al-Aqsa, semasa Perang Enam Hari pada 1967 dalam satu tindakan yang tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.

BACA JUGA
Pulau Socotra tempat ‘kurungan’ Al-Masih Dajjal

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi

Akaun Maybank

Tabung Kemanusiaan MAPIM (Dana MAPIM):
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button