PalestinSemasa

Protes di Malmo Sweden tuntut pengusiran israel dari Eurovision

Beribu-ribu penunjuk perasaan, termasuk aktivis iklim Greta Thunberg, berarak melalui jalan-jalan di Malmo, Sweden untuk membantah penyertaan israel dalam Eurovision.

Pertandingan lagu Eurovision tahun ini diadakan di bandar selatan Malmo pada hari Selasa, dengan kemuncaknya pada hari Sabtu, tetapi perang di Gaza semakin menghantui pertandingan itu.

“Saya peminat Eurovision dan ia melukakan hati saya. Saya tidak boleh berseronok apabila mengetahui israel ada di sana mengambil bahagian apabila semua kanak-kanak di Gaza mati. Saya fikir ia adalah salah,” penunjuk perasaan Hilda berusia 30 tahun, yang tidak mahu memberikan nama keluarganya, memberitahu AFP pada Khamis.

‘Tiada apa-apa untuk diraikan’

Sejak 7 Oktober, serangan tentera israel tanpa henti telah membunuh sekurang-kurangnya 34,904 orang di Gaza, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Palestin di wilayah yang dikepung itu.

Pada 2022, penyiar negara Rusia telah dikecualikan daripada Kesatuan Penyiaran Eropah, yang menyelia Eurovision, berikutan perang di Ukraine.

“Saya rasa jika mereka boleh mengeluarkan Rusia mengapa mereka tidak boleh melakukannya kepada israel?” Margo Mustafa yang berusia 29 tahun berkata.

“Orang ramai di sini cuba meraikan Eurovision . Tiada apa-apa untuk diraikan. Ia adalah perang yang berterusan”, tambahnya.

‘Bebaskan Palestin’

Lebih 5,000 orang berkumpul pada petang Khamis di dataran utama Malmo, menurut anggaran AFP.

Di samping papan tanda yang berbunyi: “Bebaskan Palestin”, sepanduk bertulis “EUR menghalalkan pembunuhan beramai-ramai” dan “penjajahan tidak boleh dibasuh dengan warna merah jambu” boleh dibaca di khalayak ramai.

Penyertaan israel, “Hurricane” oleh penyanyi Eden Golan, akan bersaing di separuh akhir Khamis ini. Ia telah pun ditulis semula dan diberi tajuk baharu selepas penganjur Eurovision menganggap versi asalnya terlalu politik.

Penunjuk perasaan Cecilia Brudell memberitahu AFP: “Pada usia enam dan sembilan tahun, anak-anak saya kini berada pada usia di mana mereka mahu menonton Eurovision tetapi tahun ini kami memboikotnya sepenuhnya”.

Sejak awal tahun, beberapa petisyen menuntut israel dikecualikan daripada pertandingan muzik tahunan edisi ke-68.

Pada akhir Mac, peserta dari sembilan negara, termasuk Nemo kegemaran Switzerland, menggesa gencatan senjata yang berkekalan.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button