Semasa

Penunjuk perasaan bantah pengusiran rakyat Palestin ditangkap dalam protes di Washington

WASHINGTON : Sekumpulan penunjuk perasaan ditangkap selepas terlibat dalam demonstrasi aman di luar kedutaan Israel di Washington, tempat ratusan orang berkumpul bagi mengutuk pengusiran secara paksa rakyat Palestin dari kejiranan Baitulmaqdis Timur Sheikh Jarrah dan kawasan lain di Palestin yang diduduki.

Ratusan aktivis pro-Palestin berkumpul di hadapan kedutaan untuk membantah dasar Israel terhadap rakyat Palestin.

Selepas menutup jalan di hadapan kedutaan, penunjuk perasaan memasang tiga khemah dan meletakkan sepanduk di hadapan pintu pagar bangunan.

Ramai penunjuk perasaan memakai keffiyeh hitam dan putih, tudung yang melambangkan penentangan Palestin terhadap penjajahan dan pendudukan Israel, sambil mengangkat sepanduk yang tertulis, “Bebaskan Sheikh Jarrah!”

Pergerakan Belia Palestin (PYM), berkata tujuh penunjuk perasaan telah ditangkap selepas protes sebahagian besarnya berakhir dan mereka ditahan di dua presint di Washington.

Jabatan Polis Metropolitan Daerah Columbia merujuk MEE kepada Perkhidmatan Rahsia AS untuk mendapatkan ulasan, dan Perkhidmatan Rahsia tidak bertindak balas pada masa penerbitan.

Protes berlaku berikutan keputusan Israel minggu lalu untuk merobohkan rumah keluarga Salhiya di Sheikh Jarrah, menyebabkan 18 orang, termasuk kanak-kanak, kehilangan tempat tinggal.

Perobohan secara haram itu berlaku pada Rabu oleh operasi keselamatan besar Israel yang menyaksikan tentera Israel menyerbu rumah Mahmoud Salhiya dengan kejam sebelum menangkap beliau bersama saudara dan penyokongnya.

Sheikh Jarrah telah menjadi titik kilat sepanjang tahun lalu, kerana kerajaan Israel telah cuba mengusir beberapa keluarga dari kawasan kejiranan untuk memberi laluan kepada peneroka Israel.

Sejak Israel menduduki Baitulmaqdis Timur pada tahun 1967 dan seterusnya menggabungkannya pada tahun 1980, peneroka telah cuba memindahkan penduduk Palestin dari rumah mereka di kawasan itu berdasarkan tuntutan pemilikan Yahudi sejak zaman Uthmaniyyah.

“Kami semua keluar ke sini hari ini untuk membantah penglibatan AS dalam jenayah perang dan membiayai jenayah perang Israel lakukan terhadap rakyat Palestin,” kata penganjur dengan PYM, yang enggan didedahkan namanya, memberitahu Middle East Eye.

“Israel pada masa ini secara etnik membersihkan rakyat Palestin di Sheikh Jarrah, di al-Naqab, dan di al-Khalil. Dan kami tidak mahu cukai kami pergi ke arah itu.”

-AGENSI

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button