Semasa

Ribuan petani protes terhadap undang-undang pertanian di India

Mereka menganggap Modi adalah anti-petani

NEW DELHI : Ratusan ribu petani telah berkumpul mengadakan demonstrasi terbesar untuk mendesak pemerintah Perdana Menteri Narendra Modi untuk memansuhkan tiga undang-undang pertanian baru.

Lebih 500,000 petani menghadiri perhimpunan Ahad di daerah Muzaffarnagar, negeri Uttar Pradesh, menurut polis tempatan.

Mereka melaungkan “petani-buruh, perpaduan!”, para lelaki dan wanita memakai selendang kuning dan hijau, menandakan penuaian dan ladang sawi sambil mengibarkan bendera kebangsaan dan kesatuan petani.

Demonstrasi di Uttar Pradesh, sebuah negara pertanian yang dihuni oleh 240 juta orang, akan menghidupkan kembali gerakan tunjuk perasaan, kata Rakesh Tikait, pemimpin petani terkemuka.

“Kami akan meningkatkan protes kami dengan pergi ke setiap kota di Uttar Pradesh untuk menyampaikan mesej bahawa pemerintah Modi adalah anti-petani,” tambahnya.

Sejak lapan bulan terakhir, puluhan ribu petani berkemah di lebuh raya utama ke ibu kota New Delhi bagi menentang undang-undang tersebut, dalam tunjuk perasaan petani paling lama di India terhadap pemerintah.

Langkah-langkah tersebut memberi laluan kepada para petani untuk menjual produk mereka secara langsung di luar pasar borong.

Kerajaan mengatakan perkara ini akan membebaskan petani dan membantu mereka menjual dengan harga yang lebih baik.

Bagaimanapun, para petani mengatakan undang-undang itu akan merugikan mata pencarian mereka dan menganggu kuasa mereka untuk tawar-menawar terhadap peruncit swasta besar dan pemproses makanan.

Pertanian adalah sektor yang luas yang menampung hampir separuh daripada lebih daripada 1.3 bilion penduduk India dan menyumbang sekitar 15 peratus ekonomi $ 2.7 trilion negara itu.

Balbir Singh Rajewal, pemimpin petani lain, mengatakan bahawa perhimpunan berkenaan adalah peringatan bagi Modi dan Parti Bharatiya Janata (BJP), yang berharap dapat mengekalkan kuasa pada awal tahun depan dalam pilihan raya DUN di Uttar Pradesh, yang sering dilihat sebagai pengukur populariti kerajaan persekutuan.

“Mesej kami sangat jelas – baik memansunkan undang-undang atau menghadapi kekalahan dalam pilihan raya negeri,” katanya.

-AGENSI

 

 

Related Articles

Back to top button