Semasa

Selat Sunda terjejas susulan gempa bumi megathrust

JAKARTA : Susulan gempa bumi megathrust dengan magnitud 8.7 pada skala Richter yang melanda Banten Jumaat lalu, Selat Sunda mungkin terjejas.

Menurut Kompas.com, gempa bumi yang melanda Indonesia pada pukul 4.05 petang, Khamis lalu mencatat 6.6 pada skala Richter, menyaksikan negara itu terdedah kepada gegaran susulan dan tsunami.

Gempa bumi tersebut bagaimanapun tidak menyebabkan tsunami.

Jurutera Pusat Teknologi Infrastruktur Pelabuhan dan Agensi Penyelidikan Inovasi dan Dinamik Pesisir Nasional (BRIN), telah menyampaikan peringatan itu.

“Gempa bumi di Banten menjadi peringatan yang jelas tentang bahaya megathrust di Selat Sunda, Jawa Selatan, dan Sumatera,” tambahnya.

Menurut Widj, gempa bumi di Banten diklasifikasikan sebagai kawasan jurang seismik, walaupun ia tidak pernah menunjukkan aktiviti seismik sebelum ini.

Ia menunjukkan bahawa gempa bumi megathrust Selat Sunda mungkin lebih kuat daripada megathrust Enggani, iaitu di sebelah barat, dan megathrust Jawa Barat-Tengah, di sebelah timur.

“Gempa bumi mungkin mempunyai magnitud sembilan atau lebih tinggi pada skala Richter.”

Beliau juga berkata tenaga yang dihasilkan gempa bumi itu berpotensi sama dengan tenaga yang dihasilkan oleh gempa bumi Aceh 2004.

Beliau menjelaskan, mengikut pada kedalaman air dan kajian model, potensi tsunami mungkin lebih besar daripada tsunami yang melanda Aceh 18 tahun lalu.

Widjo mengingatkan penduduk supaya tidak bimbang dan menyatakan optimistik pentadbiran daerah dan Agensi Pencegahan Bencana Daerah (BPBD) akan mampu mengurangkan risiko.

“Antaranya seperti memberikan pendidikan bencana kepada masyarakat, menyediakan tempat pemindahan serta melakukan simulasi menghadapi tsunami secara rutin,” katanya.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button