PalestinSemasa

Serangan 7 Oktober ke atas Israel membantu hancurkan ‘status quo’ di Palestin — Hamas

Kumpulan Palestin Hamas berkata bahawa serangan 7 Oktober ke atas Israel telah dirancang untuk memecahkan status quo dan meletakkan semula isu Palestin ” di atas meja.”

Khalil al-Hayya, kepimpinan Hamas, memberitahu New York Times pada hari Rabu bahawa serangan kumpulan itu ke atas Israel bertujuan untuk menghancurkan status quo dan membuka lembaran baharu dalam perjuangannya menentang Israel.

“Kami berjaya meletakkan semula isu Palestin di atas meja, dan kini tiada sesiapa pun di rantau itu yang akan merasa tenang,” katanya, menurut akhbar AS.

Dalam serangan ke 22 lokasi di luar Gaza, sejauh 24 kilometer dari pagar Gaza, mereka telah menembak mati ramai tentera Israel.

Mereka turut membawa bersama kira-kira 240 tebusan, termasuk anggota tentera Israel dan orang awam.

Sejak itu, Israel telah mengebom Gaza dengan hebat dari udara, darat dan laut, membunuh lebih 10,500 rakyat Palestin, 40% daripadanya kanak-kanak, mencederakan lebih 26,000 dan menyebabkan lebih sejuta orang kehilangan tempat tinggal di kawasan pinggir pantai yang kecil itu.

Israel juga telah mengenakan sekatan terhadap bekalan penting, termasuk bijirin makanan, air, bahan api dan ubat-ubatan.

Hamas berazam untuk mendatangkan kerugian kepada Israel

Saleh al-Arouri, seorang komander Hamas dalam buangan, memberitahu TV Al-Aqsa yang bersekutu dengan Hamas pada hari Rabu bahawa pejuangnya bertekad untuk menimbulkan kerugian kepada tentera Israel dalam pertempuran darat di Gaza.

“Semakin banyak [Israel] merebak dan meluas di bumi, semakin dalam kerugiannya”, katanya.

Klip video Hamas yang dikeluarkan pada hari Rabu menunjukkan pejuang di Gaza berlari melepasi timbunan runtuhan untuk menembak roket ke kereta kebal Israel.

Seorang lagi menunjukkan mereka menembak senapang dari bangunan dan tempat pembuangan sampah.

Pegawai PBB dan kuasa dunia G7 meningkatkan rayuan untuk jeda kemanusiaan untuk membantu orang awam di Gaza, di mana keperluan termasuk makanan, ubat-ubatan dan bahan api kehabisan.

Rundingan yang dicadangkan oleh Qatar, di mana beberapa pemimpin politik Hamas berpangkalan, cuba mendapatkan pembebasan 10 hingga 15 tebusan sebagai pertukaran untuk jeda kemanusiaan selama satu hingga dua hari di Gaza.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button