PalestinSemasa

Serangan israel bunuh keluarga wartawan Al Jazeera di Gaza

Türkiye mengutuk serangan Israel terhadap wartawan Palestin di Gaza berikutan pembunuhan ahli keluarga wartawan Al Jazeera.

“Kami dikejutkan dengan satu lagi insiden terhadap profesional berita, di mana rumah seorang wartawan Al Jazeera, Wael Al Dahdouh, telah musnah akibat serangan Israel.” Pengarah Komunikasi Türkiye Fahrettin Altun berkata dalam satu catatan di platform media sosial X lewat Rabu.

Altun mengucapkan takziah dan simpati yang mendalam kepada Dahdouh.

Dia menambah, “Kami sukar untuk mempercayai bahawa ini adalah rambang kerana Israel telah cuba menghentikan kebenaran yang keluar dari Gaza. Serangan jenis ini sama dengan taktik keganasan terhadap wartawan untuk menutup mulut mereka.”

Serangan sembarangan

Semasa menggunakan taktik intimidasi dan keganasan terhadap orang awam, beberapa pegawai Israel berani mengkritik Türkiye mengenai pendirian di Gaza, menurut Altun, yang juga berkata, “Kami tidak akan disyarahkan oleh sesiapa pun tentang apa itu keganasan. Kami telah memerangi kumpulan pengganas seperti PKK dan Daesh untuk masa yang lama. Tiada apa-apa yang membenarkan sasaran yang sengaja dan sistematik terhadap orang awam.”

Altun menekankan bahawa seluruh dunia bukan sahaja menyaksikan serangan 7 Oktober ke atas bandar-bandar Israel tetapi juga serangan kejam Israel ke atas orang awam di Gaza yang mengorbankan lebih 6,000 orang awam setakat ini. Beliau berkata mengepung berjuta-juta orang awam tanpa bantuan kemanusiaan adalah tidak berperikemanusiaan dan biadab.

Kempen PR tidak boleh menutup kekejaman Israel

Beliau menasihatkan Israel supaya sedar tentang jenayah yang mereka lakukan setiap hari dan keperluan untuk menerima hakikat bahawa punca konflik adalah penjajahan yang berterusan.

“Ia tidak mungkin lagi untuk Israel membentuk pendapat umum antarabangsa sementara seluruh dunia menyaksikan pembunuhan beramai-ramai dan kengerian di Gaza. Kempen PR tidak boleh menutup kekejaman membunuh orang awam tanpa mengambil kira undang-undang antarabangsa,” pengarah komunikasi itu menekankan.

Menyeru gencatan senjata segera

Altun juga menegaskan bahawa menyerang Presiden Erdogan adalah tidak berguna kepada Israel.

Altun juga menggesa gencatan senjata dan rundingan segera untuk menukar banduan, menekankan bagi membenarkan bantuan kemanusiaan antarabangsa ke Gaza.

Beliau menyimpulkan, “Masyarakat antarabangsa harus menghalang Israel daripada pendekatan semasa dan mendesak untuk penyelesaian muktamad konflik melalui pembinaan dua negara.”

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button