PalestinSemasa

Tawanan Israel dilayan baik oleh Hamas di Gaza

Seorang wanita Israel berusia 85 tahun yang ditawan oleh Hamas selama dua minggu berkata dia dipukul semasa diculik, tetapi dilayan dengan baik semasa berada di Semenanjung Gaza.

Yocheved Lifshitz dibebaskan pada malam Isnin bersama seorang lagi wanita, Nurit Cooper, 79 tahun. Hamas membebaskan mereka atas alasan “kemanusiaan” dalam perjanjian yang diurus oleh Qatar dan Mesir.

Wanita itu adalah tawanan ketiga dan keempat yang dibebaskan oleh Hamas sejak serangan 7 Oktober ke atas Israel; kira-kira 218 orang, termasuk warga asing masih dalam tahanan di enklaf Palestin yang terkepung.

‘Mereka nampaknya bersedia untuk ini’

Lifshitz, duduk di atas kerusi roda di luar hospital Tel Aviv pada hari Selasa, menceritakan diserang oleh penculiknya yang membawanya ke Gaza dengan menaiki motosikal pada 7 Oktober.

“Apabila saya berada di motosikal, kepala saya berada di sebelah dan seluruh badan saya di sisi lain,” katanya. “Pemuda itu memukul saya dalam perjalanan. Mereka tidak mematahkan tulang rusuk saya tetapi ia menyakitkan dan saya mengalami kesukaran bernafas.”

“Saya telah melalui neraka… kami tidak sangka atau tahu kami akan sampai ke situasi ini.”

Walau bagaimanapun, ketika di Gaza dia berkata penculiknya “melayaninya dengan baik”, memberinya dan tawanan lain makanan yang sama yang mereka makan dan membawa masuk doktor untuk menyediakan ubat.

“Mereka melayan kami dengan lembut, dan menyediakan semua keperluan kami,” katanya, ketika disoal tentang alasan dia berjabat tangan dengan salah seorang penculiknya pada saat dia dibebaskan.

“Mereka kelihatan bersedia untuk ini, mereka bersedia untuk masa yang lama, mereka mempunyai segala-galanya yang diperlukan oleh lelaki dan wanita, termasuk syampu,” tambahnya.

Lifshitz, yang tinggal di kibbutz Nir Oz berhampiran Semenanjung Gaza, berkata tentera Israel telah memandang rendah ancaman yang ditimbulkan oleh Hamas, dan pagar keselamatan yang mahal tidak membantu sama sekali.

Adakah tebusan akan diutamakan?

Pada 7 Oktober, lelaki bersenjata dari Hamas merobohkan bahagian pagar keselamatan yang memisahkan Gaza dari selatan Israel, menewaskan lebih 1,400 orang dan merampas lebih 220 tawanan.

Israel telah bertindak balas dengan kempen pengeboman tanpa henti ke atas Gaza, memusnahkan sebahagian besar infrastruktur wilayah itu dan membunuh lebih 5,700 orang, kebanyakannya orang awam. Menurut kementerian kesihatan Palestin, sekurang-kurangnya 704 orang terbunuh oleh serangan udara Israel pada hari semalam sahaja. Israel juga telah memotong bahan api, elektrik dan air di Gaza.

Ketika Israel bersedia untuk serangan darat ke kawasan itu, ia telah mengarahkan lebih daripada 1.1 juta rakyat Palestin untuk mengosongkan bahagian utara wilayah itu, memberi amaran bahawa mereka mungkin dianggap sebagai “subahat pengganas” jika mereka tidak berbuat demikian.

Israel telah berkata matlamat utamanya dalam perang adalah untuk “memusnahkan Hamas”, tetapi pemimpin dunia dan keluarga tawanan Israel telah menggesa agar tawanan diutamakan.

Presiden Perancis Emmanuel Macron, yang melawat Israel pada hari Selasa, berkata memastikan pembebasan tawanan termasuk warga Perancis harus menjadi “objektif pertama”.

Presiden AS Joe Biden, yang tidak sabar-sabar untuk membawa pulang 10 rakyat Amerika yang ditahan di Semenanjung Gaza, berkata pada hari Isnin beliau akan terbuka kepada rundingan untuk gencatan senjata hanya apabila semua tawanan dibebaskan.

Noam Alon, teman lelaki kepada seorang wanita berusia 27 tahun yang ditawan oleh Hamas, adalah salah seorang daripada ramai rakyat Israel yang berharap kerajaan Israel akan memberi tumpuan kepada nasib tawanan. Membebaskan mereka “harus menjadi keutamaan, bukan untuk memusnahkan Hamas, bukan untuk mengawal Gaza dan bukan apa-apa lagi”, katanya.

 

SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button