SemasaSyria

Serangan udara israel sasar kawasan Damsyik

DAMASCUS: Serangan udara oleh israel menghentam ibu kota Syria pada lewat malam Ahad, serangan seperti ini adalah yang pertama dalam hampir sebulan, demikian dilaporkan oleh media negara Syria.

Menurut agensi berita SANA, pertahanan udara Syria bertindak balas terhadap serangan di sekitar Damsyik dan menembak jatuh beberapa pesawat.

Seberkas cahaya kelihatan di langit malam di sekitar ibu kota Syria, Damsyik seperti apa yang dikatakan pihak berkuasa Syria sebagai serangan udara israel

“Pertahanan udara kami berhadapan dengan peluru berpandu penceroboh dan kami telah menjatuhkan beberapa daripadanya dengan hanya kerugian material,” kata sumber tentera Syria.

Serangan udara terakhir yang disyaki israel ke atas Syria adalah pada 2 Mei, menyasarkan lapangan terbang antarabangsa di bandar Aleppo di utara Syria.

Kredit foto AP

Serangan itu membunuh seorang askar Syria dan tujuh individu lain cedera dalam serangan berhampiran Aleppo, yang berlaku hanya sehari sebelum Presiden Iran, Ebrahim Raisi melawat Syria. 

Kredit foto The Syrian Observer

Tiada kenyataan segera daripada pihak berkuasa israel berhubung serangan Ahad ke atas Damsyik.

Pemantau perang pembangkang yang berpangkalan di Britain, Syrian Observatory for Human Rights berkata peluru berpandu israel telah menyasarkan tapak yang digunakan oleh kumpulan militan Lubnan Hizbullah, yang bersekutu dengan kerajaan Syria.

Serangan itu adalah yang ke-17 oleh israel ke atas wilayah Syria sejak awal tahun.

Related Articles

Back to top button