DuniaPalestinSemasa

Siren memberi amaran tentang roket yang dilancarkan ke arah Israel dari Gaza

GAZA: Roket telah ditembakkan dari Gaza, dan siren peringatan telah kedengaran sejauh kawasan Tel Aviv, menurut laporan berita.

Serangan roket berlaku pada pukul 06:30 pagi waktu tempatan (03:30 GMT) pada hari Sabtu dan berterusan selama hampir setengah jam, lapor Agence France-Presse. Siren juga kedengaran sejauh Tel Aviv, yang terletak kira-kira 70 km ke utara.

Penduduk Gaza mengatakan mereka mendengar pertempuran bersenjata di sepanjang pagar pemisahan, berdekatan dengan bandar selatan Khan Younis, dan melihat pergerakan besar pejuang Palestin bersenjata. Tiada maklumat tambahan dari pihak berkuasa. Juga tiada tuntutan segera daripada Hamas, atau daripada gerakan Jihad Islam.

Tentera masih belum memberikan sebarang komen mengenai kejadian tersebut. Roket yang ditembakkan pada hari Sabtu ini berlaku selepas beberapa minggu ketegangan meningkat di sepanjang sempadan yang tidak stabil dengan Gaza, dan di Wilayah Tepi Barat di mana kira-kira 200 orang Palestin telah terbunuh sepanjang tahun ini.

Related Articles

Back to top button